10 Bahasa Yang Paling Banyak Digunakan Di Dunia

Hikayat Dunia

Hampir separuh daripada populasi dunia mendakwa salah satu daripada sepuluh bahasa di bawah sebagai bahasa ibunda mereka. Nak tahu apakah 10 bahasa yang paling popular dan banyak dituturkan di dunia?

 

1. Bahasa Cina

Nombor berbeza-beza – Ethnologue meletakkan bilangan penutur asli di hampir 1.2 bilion penutur asli, kira-kira satu bilion yang berbahasa Mandarin – tetapi tidak ada keraguan pengaruhnya. Sekiranya anda ingin mempelajari satu bahasa dari enam orang di dunia, ini adalah satu untuk anda. Bahasa nada dengan piktogram, ia pasti akan membuatkan anda sibuk.

2. Bahasa Sepanyol

Jika kita hanya melihat penutur asli, bahaya Sepanyol mempunyai penutur lebih banyak daripada bahasa Inggeris dengan kira-kira 400 juta penutur .Jika anda mahu belajar bahasa yang boleh digunakan di kebanyakan benua dunia , bahasaSepanyol adalah pertaruhan terbaik anda. Bahasa utama kebanyakan dari Amerika Selatan dan Amerika Tengah, Sepanyol, dan, sebilangan besar, Amerika Utara.

3. Bahasa Inggeris

Sekiranya anda membaca artikel ini, anda mungkin menjadi salah satu penutur bahasa Inggeris 360 juta yang mengatakan ini adalah bahasa ibunda, atau salah satu daripada setengah bilion orang yang mengatakannya sebagai bahasa kedua. Ini menunjukkan kejayaan bahasa Inggeris sebagai lingua franca perniagaan, perjalanan dan hubungan antarabangsa. Kemudahan relatif dengan bahasa Inggeris boleh diambil (terutamanya berbanding dengan bahasa Cina) dan kekuatan lembut budaya AS yang berleluasa bermakna bahasa Inggeris akan terus menguasai peringkat dunia. Bagi sesetengah orang, bahasa Inggeris masih sinonim dengan peluang dan kualiti kehidupan yang lebih baik.

4. Bahasa Hindi

India mempunyai 23 bahasa rasmi, dengan bahasa Hindi / Urdu di tangga teratas mereka. Sama ada ini satu bahasa, Hindustani, atau dua dialek, masih dipertikaikan. Dikemukakan terutamanya di India utara dan sebahagian Pakistan, Hindi menggunakan skrip devnagri manakala Urdu menggunakan notasi Parsi. Pada masa penulisan, perdebatan mengenai peranannya dalam pendidikan dan masyarakat India telah sekali lagi membesar: Perdana Menteri Narendra Modi, seorang nasionalis Hindu, sedang berusaha untuk tidak menggugurkan Bahasa Hindi di negara selatan India sebagai bahasa utama komunikasi rasmi dan pendidikan, strategi yang telah bertemu dengan perlawanan. Sekiranya anda pernah pergi ke benua kecil India, sedikit bahasa Hindi akan membawa anda jauh.

5. Bahasa Arab

Antara bahasa yang paling susah dipelajari, jumlah terkini meletakkan bahasa Arab di sekitar 250 juta penutur asli. Tetapi ini adalah satu lagi contoh nombor yang tidak menceritakan kisah penuh: Bahasa Arab, seperti bahasa Cina, sangat berbeza dalam dialeknya masing-masing untuk menjadi sebilangan bahasa yang berkesan, dikumpulkan sebagai satu untuk kemudahan. Standard Bahasa Arab moden adalah bentuk yang ditulis secara utamanya, berkait rapat dengan Bahasa Arab Klasik Al-Quran.

6. Bahasa Portugis

Ini adalah satu lagi bahasa yang capaiannya banyak untuk masa lalu penjajahnya. Bermula pada abad ke-15, peniaga Portugis yang gemar dan penakluk membawa bahasa mereka ke Afrika, Asia dan Amerika. Penyebaran Portugis mungkin pada awalnya terikat pada penjajahan Eropah, tetapi negara-negara yang dijajah berkembang budaya mereka yang meriah yang mengubah bahasa selama-lamanya. Hari ini, bahasa Portugis ditutur oleh 215 juta penutur asli di negara-negara seperti Brazil, Goa, Angola, Mozambique, Tanjung Verde, Guinea-Bisseau, São Tomé dan Príncipe, dan Macau. Ia juga bahasa Machado de Assis, Bossa Nova, Mia Couto, Fernando Pessoa, dan Agualusa.

7. Bahasa Bengali

Akui: anda mesti tidak menjangka yang bahasa Bengali berada dalam senarai ini. Pemisahan Benggala oleh British pada tahun 1947 dibahagi (terutama Hindu) Bengal Barat, kini merupakan bagian dari India, dari negarawan (terutama Muslim) East Bengal, sekarang Bangladesh. Ia adalah bahasa Kolkata, Kepulauan Andaman, dengan gula-gula hebat, dan 170 juta orang Bangladesh, kebanyakannya sangat terdedah kepada perubahan iklim; menjelang abad yang akan datang, penduduk dijangka berganda manakala 15% daripada kawasan tanah dijangka hilang di bawah laut yang semakin meningkat.

8. Bahasa Rusia

Dengan kira-kira 170 juta penutur asli pada tahun 2010, bahasa Rusia adalah bahasa paling lisan yang kelapan di dunia. Terkenal dengan tatabahasa yang tidak dapat ditandingi dan skrip Cyrillic yang cantik, ia tetap menjadi salah satu dari enam bahasa yang digunakan dalam PBB, dan menghasilkan seperti Dostoyevsky, Nabokov, Chekhov, Gogol, Tolstoy dan Pushkin.

9. Bahasa Jepun

Hampir kesemua 130 juta penutur asli Jepun tinggal di Jepun – sememangnya paling tertumpu secara geografi dari semua bahasa dalam senarai ini. Jepun mempunyai dua sistem penulisan yang berbeza, hiragana dan katakana, serta menggunakan banyak aksara Cina Kanji. Kumpulan terbesar yang tinggal di luar Jepun boleh didapati di AS, Filipina, dan Brazil.

10. Punjabi / Lahnda

Dengan pelbagai anggaran kira-kira 100 juta penutur asli, tempat terakhir dalam senarai itu … Punjabi! Dituturkan di India dan Pakistan, Punjabi dipisah dua oleh British ketika mereka pergi, dan berjuta-juta orang terpaksa meninggalkan rumah, perniagaan dan keluarga mereka . Tetapi mereka perlahan-lahan bangkit semula, gaya Bollywood: Lagu-lagu Punjabi kini menyumbang 50% daripada carta-hits.

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: