10 Bahasa Yang Paling Banyak Digunakan Di Dunia

Hikayat Dunia

Hampir separuh daripada populasi dunia mendakwa salah satu daripada sepuluh bahasa di bawah sebagai bahasa ibunda mereka. Nak tahu apakah 10 bahasa yang paling popular dan banyak dituturkan di dunia?

 

1. Bahasa Cina

Nombor berbeza-beza – Ethnologue meletakkan bilangan penutur asli di hampir 1.2 bilion penutur asli, kira-kira satu bilion yang berbahasa Mandarin – tetapi tidak ada keraguan pengaruhnya. Sekiranya anda ingin mempelajari satu bahasa dari enam orang di dunia, ini adalah satu untuk anda. Bahasa nada dengan piktogram, ia pasti akan membuatkan anda sibuk.

2. Bahasa Sepanyol

Jika kita hanya melihat penutur asli, bahaya Sepanyol mempunyai penutur lebih banyak daripada bahasa Inggeris dengan kira-kira 400 juta penutur .Jika anda mahu belajar bahasa yang boleh digunakan di kebanyakan benua dunia , bahasaSepanyol adalah pertaruhan terbaik anda. Bahasa utama kebanyakan dari Amerika Selatan dan Amerika Tengah, Sepanyol, dan, sebilangan besar, Amerika Utara.

3. Bahasa Inggeris

Sekiranya anda membaca artikel ini, anda mungkin menjadi salah satu penutur bahasa Inggeris 360 juta yang mengatakan ini adalah bahasa ibunda, atau salah satu daripada setengah bilion orang yang mengatakannya sebagai bahasa kedua. Ini menunjukkan kejayaan bahasa Inggeris sebagai lingua franca perniagaan, perjalanan dan hubungan antarabangsa. Kemudahan relatif dengan bahasa Inggeris boleh diambil (terutamanya berbanding dengan bahasa Cina) dan kekuatan lembut budaya AS yang berleluasa bermakna bahasa Inggeris akan terus menguasai peringkat dunia. Bagi sesetengah orang, bahasa Inggeris masih sinonim dengan peluang dan kualiti kehidupan yang lebih baik.

4. Bahasa Hindi

India mempunyai 23 bahasa rasmi, dengan bahasa Hindi / Urdu di tangga teratas mereka. Sama ada ini satu bahasa, Hindustani, atau dua dialek, masih dipertikaikan. Dikemukakan terutamanya di India utara dan sebahagian Pakistan, Hindi menggunakan skrip devnagri manakala Urdu menggunakan notasi Parsi. Pada masa penulisan, perdebatan mengenai peranannya dalam pendidikan dan masyarakat India telah sekali lagi membesar: Perdana Menteri Narendra Modi, seorang nasionalis Hindu, sedang berusaha untuk tidak menggugurkan Bahasa Hindi di negara selatan India sebagai bahasa utama komunikasi rasmi dan pendidikan, strategi yang telah bertemu dengan perlawanan. Sekiranya anda pernah pergi ke benua kecil India, sedikit bahasa Hindi akan membawa anda jauh.

5. Bahasa Arab

Antara bahasa yang paling susah dipelajari, jumlah terkini meletakkan bahasa Arab di sekitar 250 juta penutur asli. Tetapi ini adalah satu lagi contoh nombor yang tidak menceritakan kisah penuh: Bahasa Arab, seperti bahasa Cina, sangat berbeza dalam dialeknya masing-masing untuk menjadi sebilangan bahasa yang berkesan, dikumpulkan sebagai satu untuk kemudahan. Standard Bahasa Arab moden adalah bentuk yang ditulis secara utamanya, berkait rapat dengan Bahasa Arab Klasik Al-Quran.

6. Bahasa Portugis

Ini adalah satu lagi bahasa yang capaiannya banyak untuk masa lalu penjajahnya. Bermula pada abad ke-15, peniaga Portugis yang gemar dan penakluk membawa bahasa mereka ke Afrika, Asia dan Amerika. Penyebaran Portugis mungkin pada awalnya terikat pada penjajahan Eropah, tetapi negara-negara yang dijajah berkembang budaya mereka yang meriah yang mengubah bahasa selama-lamanya. Hari ini, bahasa Portugis ditutur oleh 215 juta penutur asli di negara-negara seperti Brazil, Goa, Angola, Mozambique, Tanjung Verde, Guinea-Bisseau, São Tomé dan Príncipe, dan Macau. Ia juga bahasa Machado de Assis, Bossa Nova, Mia Couto, Fernando Pessoa, dan Agualusa.

7. Bahasa Bengali

Akui: anda mesti tidak menjangka yang bahasa Bengali berada dalam senarai ini. Pemisahan Benggala oleh British pada tahun 1947 dibahagi (terutama Hindu) Bengal Barat, kini merupakan bagian dari India, dari negarawan (terutama Muslim) East Bengal, sekarang Bangladesh. Ia adalah bahasa Kolkata, Kepulauan Andaman, dengan gula-gula hebat, dan 170 juta orang Bangladesh, kebanyakannya sangat terdedah kepada perubahan iklim; menjelang abad yang akan datang, penduduk dijangka berganda manakala 15% daripada kawasan tanah dijangka hilang di bawah laut yang semakin meningkat.

8. Bahasa Rusia

Dengan kira-kira 170 juta penutur asli pada tahun 2010, bahasa Rusia adalah bahasa paling lisan yang kelapan di dunia. Terkenal dengan tatabahasa yang tidak dapat ditandingi dan skrip Cyrillic yang cantik, ia tetap menjadi salah satu dari enam bahasa yang digunakan dalam PBB, dan menghasilkan seperti Dostoyevsky, Nabokov, Chekhov, Gogol, Tolstoy dan Pushkin.

9. Bahasa Jepun

Hampir kesemua 130 juta penutur asli Jepun tinggal di Jepun – sememangnya paling tertumpu secara geografi dari semua bahasa dalam senarai ini. Jepun mempunyai dua sistem penulisan yang berbeza, hiragana dan katakana, serta menggunakan banyak aksara Cina Kanji. Kumpulan terbesar yang tinggal di luar Jepun boleh didapati di AS, Filipina, dan Brazil.

10. Punjabi / Lahnda

Dengan pelbagai anggaran kira-kira 100 juta penutur asli, tempat terakhir dalam senarai itu … Punjabi! Dituturkan di India dan Pakistan, Punjabi dipisah dua oleh British ketika mereka pergi, dan berjuta-juta orang terpaksa meninggalkan rumah, perniagaan dan keluarga mereka . Tetapi mereka perlahan-lahan bangkit semula, gaya Bollywood: Lagu-lagu Punjabi kini menyumbang 50% daripada carta-hits.

 

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: