10 Jenis Senaman Terbaik Untuk Mengurangkan Berat Badan

Hikayat Dunia

Ingin mengurangkan berat badan tetapi kurang pasti senaman mana kah yang perlu dibuat?

Di sini kita senaraikan jenis-jenis senaman yang boleh membantu mengurangkan dan mengekalkan berat badan optima kita, dan jangan lupa tambah dengan diet seimbang.

 

 

 

 

1. Latihan Selang (Interval Training)

Kaedah latihan nombor satu pakar-pakar bertukar kepada sekali lagi untuk penurunan berat badan: latihan selang. Apa itu? “Mana-mana bentuk senaman yang boleh  meningkatkan dan menurunkan  kadar denyut jantung anda berulang kali,” kata Rilinger. Apabila kadar denyutan jantung menjadi sedemikian,  metabolisma anda akan meningkat, dan anda akan membakar lebih banyak kalori.Salah satu daripada banyak gaya latihan selang ialah indoor cycling.

2. Latihan Berat (Weight Training)

Latihan rintangan, sama ada dengan berat badan anda sendiri atau dengan berat tambahan, adalah cara yang berkesan untuk membantu anda menurunkan berat badan. Mengangkat berat telah ditunjukkan untuk meningkatkan kadar metabolisma anda, yang bermaksud anda akan terus membakar kalori walaupun anda selesai bekerja. Ia dipanggil “kesan afterburn. Tambahkan latihan mengangkat berat kepada rutin anda sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

3. Boot Camp.

Untuk senaman yang akan memastikan metabolisme anda dinaikkan sepanjang hari, beralih ke kem latihan, kerana kelas-kelas ini menggabungkan dua gaya latihan yang paling berkesan: selang dan rintangan. “Anda akan melakukan latihan, beberapa lagi berfokus pada kardio dan lain-lain yang memberi tumpuan penuh, lengkap untuk masa yang singkat, ditambah dengan tempoh rehat yang singkat,” kata Adam Rosante, jurulatih peribadi yang diperakui dan penulis Badan 30-Kedua.

4. Tinju

“Pada intinya, tinju adalah satu lagi latihan latihan jarak jauh,” jelas Rosante. Tetapi ia juga membuat anda berasa selamat. Inilah tip untuk diingati: ia adalah kesilapan yang biasa bagi pemula untuk menumbuk hanya menggunakan kekuatan lengan mereka, majoriti kuasa tenaga anda akan datang dari teras anda dan anda akan menggunakan otot yang biasanya diabaikan dalam latihan lain .Ia adalah yang terbaik untuk log latihan jenis ini dalam kelas, seperti Rosante mengatakan ia penting untuk pemula untuk belajar bentuk yang tepat dari seorang pengajar yang dapat membantu menjaga tahap fokus anda dengan baik.

 

5. Olahraga

Apa yang anda perlukan adalah sepasang kasut sebelum anda keluar dari pintu. Untuk hasil terbaik , cari bukit yang boleh anda pecut, atau (boleh lakukan atas treadmill juga). “Menaiki bukit memaksa anda untuk bekerja dengan gluten dan kaki anda-dua kumpulan otot terbesar anda-lebih banyak lagi, yang memerlukan pengambilan otot yang lebih kecil dan lebih banyak perbelanjaan tenaga,” jelas Rosante. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semakin banyak tenaga yang anda gunakan, semakin banyak jumlah terakar kalori terbakar.

6. CrossFit

Latihan bervariasi CrossFit-anda mungkin melakukan apa-apa dari mengangkat kettlebell ke tali pendakian dan melompat ke atas kotak  ke squats depan-dan rutin direka untuk menjadi pendek dan sengit. Perkara yang paling penting untuk dicari ketika mencari kotak (CrossFit slang untuk “gim”) yang paling sesuai untuk anda: seorang jurulatih yang bertauliah yang dapat menjelaskan dan mengubah suai langkahnya, dan memastikan latihan tidak mendorong diri anda ke titik kecederaan.

7. Tabata

Tabata direka untuk menjadi empat minit latihan jarak intensiti tinggi (HIIT) yang terdiri daripada 20 saat keseluruhan usaha, diikuti oleh 10 saat rehat, berulang kali lapan kali. Anda akan meningkatkan kadar metabolisme dan denyutan jantung anda dalam masa empat minit, tetapi amaran badan akan cepat adaptasi dengan tekanan ini jika anda cuba menurunkan berat badan. “Tubuh anda akan cepat menyesuaikan diri dengan selang waktu itu, dan anda perlu meningkatkan jumlah atau intensiti untuk terus mendapatkan manfaat daripadanya, Untuk melakukan itu, jurulatih mencadangkan lanjutan sesi hingga 20 minit dan mengikuti format yang sama. Pilih empat latihan-melompat tali, squats, pendaki gunung, dan melompat jongkong-kemudian lakukan setiap selama 20 saat dengan keras dan cepat seperti yang anda boleh (sambil mengekalkan bentuk yang asal), kemudian rehat selama 10 saat dan 10 saat sahaja . Ulangi lapan pusingan pada satu langkah itu (jadi, empat minit kerja) sebelum berehat selama satu minit dan bergerak ke latihan seterusnya.

8. Yoga

Yoga mungkin bukan latihan yang hebat untuk penurunan berat badan. Tetapi Rilinger mengatakan ia boleh menjadi senjata rahsia dalam arsenal kehilangan berat badan anda kerana ia membuat anda fleksibel dan sihat untuk latihan yang lain yang lebih sengit. Tetapi itu bukan semua. “Yoga memerlukan keseimbangan dan kestabilan, yang menggalakkan kekuatan fungsian, dan ini membantu kesihatan mental kita,” katanya.

9. Berenang

Sekiranya anda tidak dapat memikirkan tentang berlari,  lakukan beberapa pusingan renang di kolam renang. Anda boleh membakar lebih daripada 750 kalori dalam satu jam berenang dan semua otot utama anda akan bekerja.

 

10. Jumping Rope/Skipping

Dengan tali lompat. Alat ini murah, mudah alih, dan boleh digunakan di mana sahaja. Selepas hanya beberapa minit anda akan merasakan perlumbaan denyut jantung anda! Jangan lakukannya tanpa alas kaki. dan anda masih boleh  melakukan gaya keseluruhan ini sekiranya anda tidak mempunyai tali lompat.

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: