6 Sebab Kenapa Kita Sentiasa Lapar – Fahami Apa Badan Kita Cuba Sampaikan.

Hikayat Dunia

Adakah anda selalu rasa lapar dengan cepat, walaupun baru makan makanan besar dua jam yang lalu? Badan anda mungkin cuba memberitahu anda sesuatu.

Ia adalah salah satu daripada hari-hari di mana anda sudah mengambil sarapan pagi yang benar-benar mengisi dan anda berfikir, “Mungkin saya akan makan tengah hari sedikit kemudian hari ini.” Tetapi sejam sebelum waktu makan tengah hari biasa anda, anda sudah lapar dan menghitung beberapa saat sebelum anda boleh makan lagi. Kurang dari dua jam selepas makan tengah hari yang besar, awak sangat mengantuk – tetapi awak kelaparan lagi! Adakah bunyi ini biasa kepada anda?

Selera makan anda biasanya menjadi lebih besar dan kerap daripada biasa sekiranya anda jenis sibuk di gym, atau jika anda anda sedang mengandung. Tetapi jika seolah-olah anda telah makan tanpa henti, namun anda masih lapar sepanjang masa, anda mungkin mahu mengatasi masalah itu. Penyelesaian untuk mengatasi kelaparan kerap tidak semestinya untuk terus makan tanpa henti – kadang-kadang, anda perlu memikirkan apa yang menyebabkan anda menjadi sangat lapar. Di sini ada beberapa petunjuk yang boleh menjelaskan mengapa anda sentiasa terasa seperti nak makan, dan apa yang anda boleh lakukan untuk mengekang perasaan kosong di perut anda.

 

1. Anda bukan lapar … anda sebenarnya dahaga

Kadang-kadang, dehidrasi ringan boleh membuat seperti rasa lapar kepada kita. Adalah normal bagi tubuh anda untuk mula berasa lapar kerana dahaga apabila anda kurang minum air – terutamanya pada hari-hari yang lebih panas. Mulakan pagi anda dengan segelas air, dan minum lagi 1.5 hingga 2.5 liter sepanjang hari untuk kekal terhidrat secukupnya. Ia juga terbaik untuk memilih air kosong ke atas minuman manis atau gas, ​​kerana kalori kosong dalam minuman ini boleh mengelirukan otak anda dan membuatnya berfikir bahawa anda lapar. Pada masa depan perut anda mula bergelung, cuba melawan balik dengan meminum segelas air dan menunggu 15 hingga 20 minit untuk melihat jika anda masih lapar.

2. Anda makan jenis karbohidrat yang salah

Karbohidrat dan kanji adalah baik untuk anda kerana mereka memberikan tenaga yang anda perlukan untuk sepanjang hari. Tetapi jika diet anda berkisar di sekitar karbohidrat sederhana dan kanji yang sangat halus seperti roti putih, nasi putih atau bijirin sarapan pagi, maka anda mendapat tenaga anda dari sumber yang salah. Karbohidrat manis ini adalah makanan yang cepat mencerna, jadi apabila anda makan, tubuh anda ditipu memikirkan bahawa anda memerlukan lebih banyak makanan untuk membekalkan lebih banyak tenaga. Cuba ambil jenis karbohidrat yang perlahan mencerna seperti beras perang, buah atau kacang untuk merasa kenyang lebih lama.

3 Itu bukan lapar, itu adalah tekanan

Apabila badan anda memasuki pertarungan atau mod penerbangan, ia biasanya disertai dengan peningkatan penghasilan hormon stres adrenalin dan kortisol. Inilah yang membuat otak anda berfikir bahawa anda memerlukan lebih banyak makanan, sehingga menyebabkan anda makan terlalu banyak ketika ditekankan. Untuk memerangi ini, apabila anda merasa seperti mengunyah kerepek kentang atau makan makanan manis seperti ais krim, cuba nilai apa perasaan anda pada masa itu – jika anda menyedari anda sebenarnya kecewa atau penat, cuba buat aktiviti lain yang bukan melibatkan makanan, seperti mandi santai atau mendengar muzik untuk meredakan tekanan.

 

4. Pengambilan lemak atau protein yang sihat kurang mencukupi

Seperti karbohidrat, lemak dan protein dapat menahan rasa lapar. Lean protein dan lemak sihat dikaitkan dengan membantu anda bertahan lebih lama dan berasa puas dengan makanan anda. Sebagai bonus, protein juga didapati mempunyai kesan mengurangkan selera makan, jadi anda tidak berasa seperti anda kelaparan sepanjang masa! Dapatkan protein anda dari daging tanpa lemak, telur, kacang soya atau makanan soya dan lemak sihat anda dari alpukat, tuna, salmon atau coklat gelap. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengehadkan pengambilan makanan harian harian anda sebanyak 20% hingga 35% daripada pengambilan kalori anda.

5. Anda bukan lapar, anda sebenarnya hanya letih

Kita sepatutnya mempunyai 7 hingga 8 jam tidur malam – tetapi berapa kerap kita memberitahu diri kita bahawa 5 jam sudah cukup? Sama ada kita cuba untuk menyelesaikan laporan itu, menonton satu lagi episod, atau bertahan sedikit kemudian dengan rakan-rakan, keputusan ini mengurangkan masa tidur kita. Selalunya walaupun kita mendapat 7 jam tidur yang disyorkan, kualiti tidur kita mungkin miskin, dan juga boleh menyumbang kepada perasaan yang lapar itu. Kurangnya tidur adalah apa yang menjadikannya lebih sukar untuk tubuh kita mengawal tahap hormon lapar kita. Badan kita akan mula menuntut gula untuk mendapatkan tenaga, walaupun kita sebenarnya tidak terlalu lapar.

6. Kurang fokus semasa makan

Tidak masalah jika anda makan semasa bekerja di komputer riba anda, melayari feed sosial anda di telefon anda, atau menonton televisyen – tetapi apabila anda berada di hadapan skrin, anda tidak memperhatikan apa yang anda makan, dan tanpa disedari anda makan lebih daripada yang anda sepatutnya kerana otak kita tidak benar-benar fokus walaupun kita telah melepasi level penuh. Sekiranya anda perlu menghadap skrin dengan makanan ringan, berhenti dan ukur saiz sajian anda dahulu , supaya anda tidak menghadapi risiko makan berlebihan. Kalau boleh, elakkan makan di hadapan skrin sama sekali.

Memahami maksud isyarat tubuh anda anda boleh membantu anda membuat keputusan makan yang lebih baik dan lebih sihat. Sebaik sahaja anda mula memahami apa sebenarnya maksud tubuh anda apabila memberitahu anda bahawa ia lapar, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil langkah tambahan untuk belajar cara makan lebih baik juga.

 

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: