Bagaimana Sebuah Negara Boleh Berkembang Dan Kaya?

Hikayat Dunia

Ahli ekonomi telah berbincang selama beberapa dekad tentang mengapa beberapa negara menjadi kaya, dan ada yang tidak. Itu adalah subjek buku terkenal Adam Smith, The Inquiry Into the Nature and Pains of the Wealth of Nations. Saya cadangkan rahsia itu boleh dinyatakan dalam empat perkataan: Cukai Rendah, Wang Stabil. Saya panggil ini Formula Ajaib.

 

Sebabnya adalah mudah. Cara utama negara-negara menjadi kaya adalah melalui kapitalisme. Kapitalisme berfungsi dengan baik dengan wang yang stabil dan cukai yang rendah.

Jika cukai terlalu tinggi, dan wang terlalu tidak stabil, kapitalisme – hubungan yang luar biasa kompleks yang membolehkan manusia bekerjasama dalam rangkaian pelaburan, pengeluaran dan perdagangan yang luas, melalui sistem pasaran – menjadi merosot, atau runtuh sepenuhnya.

 

Buku-buku yang menarik seperti Why Nations Fail, oleh Daron Acemoglu dan James Robinson, mengambil subjek menarik ini untuk zaman kita sendiri. Pada umumnya, mereka cenderung menumpukan perhatian pada apa yang saya sebut faktor sekunder, sementara hilang kepentingan asas Formula Magic.

Jika anda tidak mempunyai Formula Ajaib, anda mungkin mengekalkan taraf hidup yang baik. Banyak negara Eropah mengekalkan taraf hidup yang tinggi hari ini, walaupun cukai yang agak tinggi. Tetapi, mereka tidak menjadi kaya dengan cara ini. Sekiranya anda melihat semula sejarah Jerman atau Jepun, atau Amerika Syarikat, anda biasanya mencari satu tempoh apabila Formula Ajaib berkuatkuasa sepenuhnya. Kebanyakan keuntungan dibuat semasa era ini.

Dalam sejarah A.S., kebanyakan keuntungan dibuat dalam tempoh 1870-1914, tahun 1920an, dan tempoh 1950-1970. Hari ini, kita tidak mempunyai Wang Stabil atau Cukai Rendah. Keputusan? Upah sepenuh masa laki-laki A.S. telah mengalami stagnasi dan menurun selama empat puluh tahun.

Apabila negara-negara yang sedang pesat membangun meniru contoh ini – strategi yang telah menghasilkan empat dekad genangan di Amerika Syarikat – mereka mendapati bahawa mereka juga stagnan, tetapi pada tahap yang jauh lebih rendah.

Sesetengah negara komunis mempunyai tempoh kemajuan besar. Kesatuan Soviet, walaupun kekurangannya, sebenarnya agak berjaya pada tahun 1950-an dan 1960-an. Walau bagaimanapun, walaupun ini bergantung pada Stabil Money. Setelah mata uang jatuh pada akhir 1980-an, Uni Soviet sendiri telah hancur selepas itu. Kebanyakan eksperimen komunis yang lain tidak begitu baik dengan ini.

Apabila Formula Ajaib di tempat, ia cenderung untuk mewujudkan persekitaran peningkatan kekayaan dan kemakmuran. Biasanya, terdapat cukup tradisi tradisi kontrak dan pemilikan – apa ahli undang-undang yang memanggil “undang-undang umum” – perniagaan itu boleh makmur. Kerajaan popular, yang membawa kepada kestabilan politik. Dari masa ke masa, pelbagai institusi perundangan, kehakiman, pengawalseliaan, pendidikan, pentadbiran, kerajaan dan lain-lain ditubuhkan, biasanya dengan meniru model yang berjaya di negara maju.

Ya, kita semua suka pendidikan – untuk mengambil satu contoh apa yang saya sebut sebagai “faktor sekunder.” Tetapi hakikatnya, ekonomi yang paling berjaya dibina oleh ahli perniagaan yang berpendidikan, yang pada gilirannya diberi kuasa oleh Formula Sihir . Di Amerika Syarikat, kita seolah-olah mempunyai tradisi kita sendiri-college-dropout-turned-business-mogul. Pada skala yang lebih kecil, ini boleh menjadi restauranteur kejiranan atau kedai pembaikan kereta. Orang-orang ini mencipta pekerjaan, yang kemudian mewujudkan permintaan bagi pendidikan untuk mengisi pekerjaan tersebut, di mana pembelajaran buku teknikal diperlukan. Henry Ford tidak tahu bagaimana membina sebuah kereta.

Undang-undang kontrak formal dan sistem kehakiman yang canggih membentuk satu asas institusi untuk kapitalisme di Amerika Syarikat dan Britain. Walau bagaimanapun, negara-negara Asia seperti China atau Jepun, di mana undang-undang kontrak formal adalah samar-samar dan sistem kehakiman agak tidak boleh dipercayai, juga telah berjaya, selagi mereka mempunyai Formula Ajaib.

Negara-negara Asia juga telah berjaya dengan kapitalisme meskipun tidak banyak dalam institusi demokrasi politik. China masih menjadi “komunis” hari ini, walaupun ini hanyalah istilah kontemporari untuk jenis kerajaan mandarin yang telah menjalankan China selama berabad-abad. Tahun pertama Jepun penciptaan kekayaan pertama, era Meiji abad ke-19, kebanyakannya dilakukan dengan kerajaan mandarin. Hong Kong tidak pernah demokratik, manakala Singapura dan Malaysia memegang pemimpin yang sama selama beberapa dekad. Korea Selatan mempunyai kerajaan ketenteraan sehingga tahun 1987. Taiwan mempunyai negara satu pihak sehingga tahun 1986.

Formula Magic juga berguna di Asia, tidak kira jenis kerajaan mereka.

Apabila Formula Ajaib dilupakan – apabila cukai berlebihan dan wang tidak stabil – kerosakan ekonomi yang terhasil mewakilkan kerajaan dan semua institusinya. Rasuah menjadi norma di kalangan pegawai kerajaan. Cukai tinggi dihindari oleh semua orang. Komitmen kontrak menjadi komedi dalam lingkungan kejatuhan mata wang. Rasuah menepati semua peringkat kerajaan, kerana kecurian sumber yang sedia ada menjadi jalan lebih canggih dari penciptaan kekayaan peribadi daripada usaha perniagaan yang produktif. Institusi pelbagai menjadi tidak berfungsi dan menindas. Kerajaan tidak popular – kadang-kadang tidak popular bahawa perang saudara, pemisahan dan revolusi meletus di mana-mana. Perniagaan menjadi mustahil. Ini berlaku di Greece dan Sepanyol hari ini, tidak menghairankan di tempat di mana sistem cukai telah menjadi penindasan.

Hari ini, anda mempunyai ekonomi kapitalis yang berjaya, atau anda tidak mempunyai apa-apa. Ini adalah sumber asas produktiviti ekonomi, yang kita panggil “kekayaan.” Ia berfungsi dengan baik dengan Cukai Rendah dan Wang Stabil.

Formula Magic hanya empat perkataan. Ia sepatutnya mudah diingat. Walau bagaimanapun, pada hari ini banyak kerajaan yang akan pergi sebaliknya. Dengan “pelonggaran kuantitatif” fesyen di seluruh dunia, wang mengancam untuk menjadi lebih tidak stabil daripada yang sudah ada. Kadar cukai umumnya lebih tinggi di seluruh dunia maju.

Malah penduduk flat-flat di Eropah Timur menuju jalan yang salah. Berkuatkuasa Januari 2013, Slovakia, dengan sistem cukai pendapatan 19%, menaikkan kadar cukai korporatnya kepada 23%, dan memperkenalkan kurungan cukai 25% kedua untuk pendapatan peribadi yang lebih tinggi. Republik Czech mengundi untuk memperkenalkan kurungan 22% kedua, di atas cukai pendapatan flat 15% yang sedia ada. Rusia, bekas superstar, menaikkan cukai gaji kepada 34% pada tahun 2011, daripada 26%. Ugh.

Pada satu ketika – tidak hari ini, jelas – orang akan mencari penyelesaian baru. Ingatlah Formula Ajaib. Apabila anda mempunyai Formula Ajaib, anda boleh mendapatkan semua yang lain juga. Apabila anda tidak memilikinya, semua yang lain akan runtuh di depan mata anda.

Sumber : www.forbes.com

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: