Banduan Penjara Ini ‘Bebas Untuk Keluar Masuk’, Tapi Tidak Ada Satupun Yg Mahu Melarikan Diri, Alasannya Memang TAK DISANGKA-SANGKA !!!

Hikayat Dunia

Fort Boyard adalah benteng terletak di selat Pertuis d’Antioche, pantai barat Perancis dengan panjang tembok 61 meter, serta tinggi 20 meter dan lebar 31 meter.

Di ruang bawah tanah benteng ini, terdapat pejabat dan ruang-ruangan untuk para tentera. Sedangkan di lantai atas dan tengah benteng, terdapat senjata, meriam dan bom granat.

Kehebatan konstruksi dan lokasi benteng yang berada di tengah laut ini, membuatkan Fort Boyard menjadi salah satu benteng terkenal.

Membangunkan benteng di tengah laut dengan konstruksi yang kukuh seperti itu bukan perkara yang mudah. Pada 1950, Fort Boyard menjadi bangunan yang dilindungi oleh Charente Maritime Regional Council.

Benteng ini pertama kali dibangunkan adalah untuk kegunaan oleh angkatan bersenjata Perancis yang dilakukan oleh Louis XIV pada tahun 1661.

Tujuan pembangunan benteng ialah untuk melindungi pantai dari serangan angkatan laut Inggeris.

Projek pembangunan benteng ini terhenti pada tahun 1809. Namun kemudian disambung semula pembinaan ketika Perancis dipimpin oleh Louis-Philippe.

Pertukaran pemimpin itu seiring dengan ketegangan hubungan Perancis dengan Inggeris. Pada tahun 1857, projek pembangunan benteng itu akhirnya selesai.

Selama Perancis dipimpin oleh Raja Napoleon Bonaparte, Fort Boyard digunakan sebagai tempat pertahanan menghalau musuh selama 56 tahun, dari tahun 1801 hingga tahun 1857.

Napoleon Bonaparte juga memperkuatkan konstruksi Fort Boyard dan melengkapinya dengan pelbagai kelengkapan, termasuk persenjataan berat.

Fort Boyard sempat digunakan sebagai penjara tentera. Tahanan di sini memiliki kebebasan yang tidak ada batasnya.

Namun oleh kerana lokasi penjara Fort Boyard tersebut di laut, tidak ada tahanan yang memiliki keupayaan serta kesanggupan untuk melarikan diri.

Sekarang, Fort Boyard merupakan tempat lawatan bagi para pelancong. Benteng ini juga sering menjadi lokasi penggambaran filem.

Banyak yang mengagumi keindahan dari benteng ini, belum lagi melihat isi di dalamnya yang penuh dengan sejarah. Apakah Anda pembaca tertarik untuk mengunjungi benteng ini?

Sumber : rentakmedia

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: