Fuhh…Kenapa Pesawat Terbesar Dunia Berhenti Di Malaysia, Bukan Kat Singapura Mahupon Indonesia!

Hikayat Dunia

Malaysia baru menerima ketibaan tetamu istimewa, pesawat Antonov 225 Ukrainian 1980 yang dikatakan sebagai pesawat terbesar di dunia! Ia mendarat kat KLIA untuk mengisi minyak sebelum meneruskan penerbangannya ke ke Australia bagi menghantar generator elektrik seberat 117 tan.

Tapi… betul ke ni pesawat yang terbesar di dunia? Camne dengan pesawat gedabak lain macam Boeing dan Airbus? Jom kita buat perbandingan!

#1- Hughes H-4 Hercules, kepanjangan 218 kaki 6 inci dengan sayap 320 kaki

Pengangkutan penerbangan transatlantik waktu Perang Dunia II

#2- Airbus A380-800F, kepanjangan 239 kaki 3 inci dengan sayap 261 kaki 8 inci

Image dari mylogs

Pesawat penumpang terbesar

#3- Antonov An -124, memiliki kepanjangan 226 kaki 8.5 inci dengan sayap 240 kaki 5.75 inci

Image dari Rajawow.com

#4- C-5 Galaxy, kepanjangan 247 kaki 10 inci dengan sayap 222 kaki 9 inci

 

 

Pesawat khas untuk armada Amerika Syarikat.

#5- Boeing 777 -300 ER, mempunyai kepanjangan 242 kaki 4 inci dengan sayap 212 kaki 7 inci

Image dari wikimedia

Pesawat komersial yang terbesar.

#6- Antonov An-225, memiliki kepanjangan 275 kaki 7 inci dengan sayap 290 kaki

Image dari Skyscrapercity

Pesawat kargo.

So betul lah yang Antonov An-225 sekarang ni merupakan pesawat yang terbesar di dunia!

Macam mana Antonov An-225 Mriya mula-mula dibina??
Amerika dan Russia memang dah lama berlumba-lumba dalam mencipta pesawat memasing. Dalam persaingan ni, Kesatuan Soviet pun kemukakan lah idea untuk melancarkan kapal terbang ni.

Biro Reka Bentuk Antonov diberi kontrak untuk merekabentuk 2 buah Antonov 225 (yang dibesarkan daripada model AN-124). Pesawat pertama ni berjaya disiapkan tapi yang lagi satu terbengkalai akibat kejatuhan Kesatuan Soviet.

Kapal, kereta semua cenonot je nak bandingkan dengan An-225. Image dari

An-225 dan anak-anak buah. Image dari Yeku Tulun Sabah
Kapal, kereta semua cenonot je nak bandingkan dengan An-225.

Korang mesti tertanya-tanyak, besar sangat ke Antonov ni? Nak tahu, cuba korang tengok kat bawah ni:

Perbandingan dengan pesawat komersial lain. Image dari Erafm

Perbandingan dengan pesawat komersial lain.

Pesawat ni boleh bawak kapal selam? Image dari Erafm

Pesawat ni boleh bawak kapal selam? Image dari ErafmPesawat ni boleh bawak kapal selam? Imej dari Erafm.

Hahh jangan terkejut, train pon boleh muat masuk dalam ni! Image dari Erafm

Train pon boleh muat masuk dalam ni! Image dari ErafmHahh jangan terkejut, train pun boleh muat masuk dalam ni! Imej dari Erafm

Beberapa buah track boleh masuk dalam ni tu. Image dari ErafmBeberapa buah trak boleh masuk dalam ni tu. Imej dari Erafm.

Perbezaan saiz Antonov An-225 dengan Boeing B737-400 Malaysia Airlines. Image dari Jetphotos

Perbezaan saiz Antonov An-225 dengan Boeing B737-400 Malaysia Airlines. Image dari JetphotosPerbezaan saiz Antonov An-225 dengan Boeing B737-400 Malaysia Airlines. Imej dari Jetphotos.

Perbandingan bentuk peaswat terbesar An-225 (green), the Hughes H-4 Hercules (gold), the Boeing 747–8 (blue), dan A380-800 (pink). Image dari Weaponary

Perbandingan bentuk peaswat terbesar An-225 (green), the Hughes H-4 Hercules (gold), the Boeing 747–8 (blue), dan A380-800 (pink). Image dari Weaponary Perbandingan bentuk peaswat terbesar An-225 (green), the Hughes H-4 Hercules (gold), the Boeing 747–8 (blue), dan A380-800 (pink). Imej dari Weaponary

Apa yang menariknya, pesawat ni menggunakan 6 buah enjin turbo jet Ivchenko Progress D-18T (kalau pesawat biasa 2 enjin je), 42 tayar, berukuran 88 meter lebar dari hujung sayap ke hujung satu lagi serta 85 meter panjang dengan berat keseluruhan 640 tan.

Ia boleh terbang dengan kelajuan maksimum 850 kilometer sejam, malah tangki minyaknya juga dapat menampung sehingga 300,000 kilogram.

dalam pesawat An 225

Dlm pesawat 225 a

Image dari oh melodi

Keadaan dalam pesawat An 225 Dlm pesawat 225 a

Kenapa berhenti di KLIA?

So dengan saiz pesawat yang sebesar tu, KLIA dianggap lokasi paling sesuai (dengan keluasan 100 kilometer persegi) sebab ia mempunyai landasan yang luas. Ia jugak pernah diiktiraf sebagai lapangan terbang kedua terbaik dunia dengan reka bentuk yang unik dan memiliki kemudahan yang selesa.

Sebab itulah KLIA menjadi pilihan jika nak dibandingkan dengan lapangan terbang negara berdekatan seperti Singapura atau Indonesia.

KeIuasan landasan kat KLIA. Image dari skyscraper city

 

KeIuasan landasan kat KLIA. Image dari skyscraper cityKeIuasan landasan kat KLIA. Image dari skyscraper city

Setelah sembilan tahun berlalu…

Korang tahu tak sebenarnya kan ni bukanlah kali pertama pon pesawat ni menjejaki tayarnya kat bumi Malaysia masih aman tapi dari apa yang kitaorang dapat tahu, kali terakhir ia ke Malaysia pada sembilan tahun yang lalu sekitar Disember 2007.

Sebahagian gambar pagi tadi :

Lihat Video terkini saat pesawat ini tiba pagi tadi:

Sumber : soscili

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: