INI CARA BAIKI SENDIRI KIPAS SILING YANG SLOW.. KOS CUMA RM2 JE..

Hikayat Dunia

Pernah tak jadi pada anda? Anda dah bersihkan semua habuk, dah cuci bersih-bersih tapi bila on je kipas, kipas tetap slow. Nak tukar baru, harga mesti mahal. Nak repair sendiri, bukannya anda tahu.

Kalau tahu cara yang betul, sebenarnya tak susah mana pun nak repair sendiri. Kami berbesar hati kerana Encik Md Helmee Abu sudi kongsi cara baiki kipas yang telah dipraktikkan olehnya sendiri.

Memang mudah, jimat dan berkesan. Jom tengok cara-caranya.

Cara Baiki Kipas Siling Yang Slow
ASSALMUALAIKUM, sekiranya anda menggunakan kipas silling KDK/Panasonic 5 Blade, dan kipas anda tidak bergerak atau bergerak terlalu perlahan. Anda boleh cuba cara ini, saya telah cuba dan berkesan.

1. Perhatikan bahagian bawah kipas tersebut, ada 2 bahagian, ring dan cover sensor.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

2. Tanggalkan ring pada kipas tersebut dengan memusing ke arah “open” dan tanggalkan.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

3. Buka bahagian sensor, ada 3 skru, buka guna Phillips screwdriver.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

4. Tanggalkan 2 wayar socket.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

5. Tanggalkan board kipas dengan menolak clip pada board.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

6. Alat yang diperlukan, soldering iron, solder wire dan capasitor.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

7. Desolder capasitor lama, iaitu bahagian bawah board.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

8. Tanggalkan capasitor lama.

 

Kredit Foto: Md Helmee Abu

9. Masukkan capasitor baru.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

10. Solder semula kaki kapasitor baru dan patahkan kaki yang berlebihan bila selesai.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

11. Board yang telah siap diganti capasitor.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

12. Pasang semula board pada kipas.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

13. Switch on kipas dan semoga Berjaya.

Kredit Foto: Md Helmee Abu

Nota Tambahan
Jangan lupa ikat semula skru cover sensor.
Capasitor boleh dibeli di kedai letrik atau Jalan Pudu pada yang tinggal di KL, hanya RM2.00 sebiji.

Sumber: Md Helmee Abu

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: