Pemuda Ini Sering Dikutuk & Dicemuh Orang Kampung  Kerana Menggali Tanah Terbiar Setiap Hari. Namun Selepas 27 Tahun Hasilnya Membuatkan Orang Kampung TERDIAM!!!

Hikayat Dunia

Orang Kampung Selalu Kutuk & Mencemuh Pemuda Ini Kerana Menggali Tanah Terbiar Setiap Hari. Namun Selepas 27 Tahun Hasilnya MENAKJUBKAN . Kata2 Orang Kampung Akhirnya Makan DIRI !!! |– Disaat di tengah-tengah perjuangan, dimana tujuan kamu yang hampir tidak dapat terlihat ujungnya, baik impian, berapa besar tekad yang rela kamu keluarkan untuk mewujudkannya?

Baru-baru ini, seorang pemuda laki-laki tidak tahan lagi melihat desanya terus kekurangan air, sampai tanaman pun mengering dan layu, ia memutuskan untuk menggali sebuah ‘kolam”, namun tekadnya itu diejek oleh semua orang !

Di India, terdapat sebuah kampung yang terpencil. Dimana keadaan desa itu mengalami kekurangan air dalam jangka waktu yang sudah lama, membuat hasil tanaman dan hasil ternakan di desa itu sangat sedikit, sehingga penduduk disana hidup serba kesusahan.

Dalam beberapa tahun terakhir, curah hujan di desa ini menjadi sangat kurang dari tahun ke tahun, sehingga Pemerintah disana pun sudah lepas tangan tidak dapat memberikan bantuan atau solusi yang tepat, akhirnya mereka terpaksa melalui hidup yang serba kekurangan ini.

Namun pada suatu hari ada seorang bocah yang memutuskan untuk maju untuk memecahkan masalah ini dimana orang dewasa pun tidak bisa menyelesaikannya!

Sebuah tajuk “Hindustan Times” melaporkan bahawa terdapat sebuah desa terpencil dari zaman dahulu sampai sekarang dimana mereka hanya mengandalkan dua sumber mata air sumur untuk memenuhi keperluan hidup mereka , baik untuk keperluan sehari-hari, mengaliri air kawasan pertanian, dan keperluan peternakan, air yang diperlukan mereka sungguhh tak cukup!

Ada seorang pemuda laki-laki berusia 15 tahun, bernama Lal, ia melihat teman dan kerabatnya hidup dengan serba kesulitan, sedangkan pemerintah juga telah mengabaikan keperluan warga disini, pada saat itu ia memutuskan bertekad untuk “menggali kolam dengan kedua tangannya” dengan harapan dapat memperbaiki kehidupan kerabat dan teman-temannya, malah warga setempat mengejeknya dengan sinis!

Dari hari ketika Lal memutuskan untuk membantu penduduk desa, teman-teman di sekelilingnya merasa malu dan menganggap apa yang dilakukannya adalah sebuah kebodohan.

Bukan hanya tidak berniat membantu dia, bahkan sangat sering mentertawakannya. Tetapi Lal tidak menyerah begitu saja, ia bersikeras mewujudkan impiannya sebuah kolam penampungan air, untuk memperbaiki masalah kekuarangan air di desanya. Gali demi galian tak terasa sudah 27 tahun!

Pada usianya ke-42, ia telah menyelesaikan satu kolam seluas 1 hektar, dengan kedalaman 4,6 meter, setara dengan empat kolam renang standar.

Dimana pada awalnya penduduk disana sering menertawakannya, sekarang mereka berbalik arah malah memuji-muji dirinya serta sangat berterima kasih terhadap apa yang dilakukannya!

Lal beberapa dekade yang lalu disebut sebagai “anak bodoh”, sekarang menjadi pahlawan teragung di desanya. Pukas orang-orang desa mengatakan, “Sekarang seluruh penduduk desa menggunakan air kolam yang ia[Lal] gali ini, kami sangat berterima kasih kepadanya.”

Cerita Lal pun menyebar hingga ke telinga pemerintah, semenjak itu pejabat-pejabat dari pemerintah mengunjungi Lal, mengucapkan terima kasih yang sebesar-besarnya atas kerja kerasnya membantu desa tersebut, dan Lal dihadiahi oleh pemerintah uang sebesar 10.000 rupee (sekitar Rp 2 juta).

Namun Lal dengan sederhana mengatakan ” Ia cukup berharap penduduk desa dapat hidup, beternak, dan memiliki cukup air untuk digunakan sehari-hari”, sikapnya pun tidak berubah, tetap dengan orang-orang disekitarnya bersikap rendah hati. Sungguh mulia orang seperti ini !

Kisah ini mirip dengan versi modernnya cerita dongeng dari China, YuGong Memindahkan Gunung !

Dari kisah ini kita dapat belajar, selama kita berkemauan untuk bekerja keras, suatu hari nanti kamu dapat membuat semua orang melihat hasil dari kerja kerasmu ! Tapi ingatlah untuk tetap bersikap rendah hati seperti Lal.

Sumber : selendangmaya Via: erabarus

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: