Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Hikayat Dunia

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim.

Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan.

Hai girls. Hari ni I nak share tips macam mana I loss my weight from 59kg to 43kg in 1 month.

Untuk pengetahuan semua, I punya tinggi 145cm. So can you imagine dengan ketinggian tu then berat 69kg? Tak tertanggung badan rasa.

So time tu I nekad nekad nekad, I kene diet (sebab masa tu nak masuk praktikal).

1. Hati kene kental beb
Kalau kejap nak diet kejap tak nak, jangan berangan lah berat tu nak turun. Serious talk. Yang penting uols kene ada goal korang.

2. Ini kena elak
Dari segi pemakanan, I tak makan langsung NASI, KUEW TIAW, MEEHOON, MEE, SPEGETTI, MAGGIE DAN ROTI (azab jugaklah). In one month tu memang i tak makan semua tu langsung. Mula mula tu nangis jugak lah tengok orang kat rumah ni makan nasi tu semua.

3. Next, jangan sentuh ini
I tak sentuh langsung semua benda yang manis manis. Coklat, Aiskrim, air gas dan segala adik beradik dia. (tapi kadang kadang terlepas jugak). Lagi satu paling pantang mak bapak dalam rules diet ni NO FAST FOOD.

4. Nak makan apa?
So mesti korang bengang kan, semua tak boleh nak makan. Habis nak makan apa kan? Actually, banyak je makanan yang boleh makan.

PAGI : Telur 2 biji

TENGAH HARI : Ambil lauk ayam, ikan, udang, ketam, dan sewaktu dengannya. Sayur! Itu paling penting nanti uols sembelit pulak.

PETANG: Makan lauk jugak. Menyirap jugaklah ibu sebab selalu habiskan lauk kat rumah.

MALAM : Jarang makan malam, tapi incase kalau lapar, makan buah atau kudap kudap.

KUDAPAN: Kalau lapar atau mulut korang memang jenis nak kena ada makanan dalam mulut kan. Caranya goreng ikan bilis letak dalam tupperware. So kalau lapar mengonyel je lah makan ikan bilis tu.

5. Okey part yang paling penting
EXERCISE. Pagi, petang, siang, malam buat zumba. Boleh pergi kat youtube search persian zumba. I follow step zumba yang tu. Hari hari buat sampai naik hafal jugak lah step dia. Tak kan boleh kurus kalau korang malas exercise, trust me.

6. Lastly, minum air putih
Paling penting korang kena minum air putih. Putih tau bukan oren, purple hijau tu semua. Kalau korang rasa lapar je, minum air, lapar je minum air.

So tu je lah yang i buat dalam 1 bulan. Alhamdulillah hilang 16kg. So goodluck pada korang yang nak start diet tu ye. There is no success without sacrifice.

Tip Ekstra
Dalam pada itu memandangkan banyak pertanyaan selepas Nur Shaerah membuat perkongsian tentang diet tersebut, maka dia menjawab beberapa soalan yang kerap ditanya.

1. Dah berapa lama buat diet ni?

Okey ramai sangat yang ingat I baru buat diet ni. Ada yang dok kata nanti after 2 month I akan gemuk balik lah semua. Fyi, I buat diet ni pada awal bulan MEI 2015 hinggalah hujung bulan MEI 2015 (bulan 6 tu nak masuk praktikal dah) So alhamdulillah dah lebih setahun dah, berat I pon masih maintain lagi.

2. Lepas stop diet makan apa?

Okey banyak sangat orang tanya yang ni. Lepas je stop diet, I start makan balik. Tapi dalam kuantiti yang sikit lah. I just makan 1 genggam nasi je. Then I makan beras Faizah (sampai sekarang). I memang tak minum air manis ni. Kalau apa apa pon I memang akan minum air putih je (tak caya boleh tanya orang yang kenal kita).

3. Masih buat zumba ke?

I still buat zumba. Tapi tak lah sekerap dulu.Tapi dalam seminggu at least mesti 3 kali. Dan I still guna Persian Zumba tu.

4. Buat atkins ke ni?

Okey, yang ni tak tahu lah nak cakap macam ni. Actually I tak buat pon diet atkins sebab tak mampu follow segala rules dia. Sebab I still amik buah, makan kicap, makan sos. Kalau atkin tak boleh semua tu.

5. Jadual makan sekarang macam mana?

7.00 am

Breakfast: Makan biskut, meehoon, roti, telur(wajib amik tau breakfast ni)

12.30 pm

Lunch: makan macam biasalah, ada nasi, lauk, sayur

6.30 pm

Dinner: Makan macam I makan lunch tadi. ( I memang akan elak kan makan malam)

Lagi satu makan tu jangan berulam air, lepas 30 minit makan, barulah minum air

6. Kenapa masa gemuk hitam, masa kurus putih? Pakai produk apa?

Yang ni tak tahu lah jawab macam mana. Nak kata pakai produk apa pon tak tahulah, sebab macam macam pernah pakai. Maybe lah, I rasa sebab I minum air putih kot, tu yang jadi putih sikit. Lagi satu, lepas je bangun tidur I minum segelas air putih, nak tidur lagi segelas. Tu wajib.

Sumber: Nur Shaerah Abdul Karim

Sumber; TvCeramah

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

Hikayat Dunia
Rendam Kaki Anda Dalam Air Garam Hangat Selama 30 Minit, Anda Akan Terkejut Dengan Apa Yang Terjadi !!!

Tak payah susah susah buang duit beli pelekat toksin di kaki sebelum tidur tu.Garam dah ada di dapur , cuma tinggal nak cuba saja. 🙂🙂 Rendam Kaki Anda Ke Dalam Air Garam Hangat Selama 30 Minit, Anda Akan Terkejut Dengan Apa Yang Terjadi !!! | Tanpa disadari tubuh manusia setiap …

%d bloggers like this: