Sampai ‘Kiamat’ Pun PU Azman Tak Akan Tukar Caranya Menjawab..

Hikayat Dunia

Juara Pencetus Ummah (PU) musim ke-2, Azman Syah Alias, menegaskan beliau tidak akan menukar caranya menjawab sebarang persoalan dan kemusykilan netizen berkaitan hal keagamaan.

Menerusi laman sosial Instagram miliknya, PU Azman berkata, walaupun jawapan-jawapan yang diberikan oleh beliau berbaur sindiran dan berbunyi agak kasar namun beliau tetap menjawab dengan fakta yang tepat.

.

“Walaupun aku kelihatan “menganjing” dalam menjawab soalan, tapi aku tetap menjawab dengan fakta di ruangan caption,” tulisnya.

Sejak kebelakangan ini PU Azman ada memuat naik beberapa sesi soal jawab bersama dengan pengikutnya di Instagram. Lebih mencuri perhatian kerana caranya memberikan jawapan mengundang gelak tawa individu yang bertanya itu sendiri, dan juga para pengikutnya yang lain.

Berdasarkan pemerhatian Malaysian Digest, memang respon awal PU Azman terhadap soalan yang diajukan berunsur jenaka dan menghiburkan. Namun beliau akan tetap menjelaskan setiap kemusykilan tersebut dengan fakta kukuh dan disertakan dengan hadis sebagai rujukan di ruangan kapsyen pada akaunnya.

.

.

.

Rasanya tidak keterlaluan dan tidak timbul isu mengenai pendekatan yang digunakan PU Azman ini. Barangkali ia salah satu cara dakwah beliau bagi menarik perhatian, lebih-lebih lagi dalam kalangan anak muda agar tidak malu untuk bertanyakan mengenai apa jua persoalan mereka terutama berkaitan hal keagamaan.

Malah kebanyakan pengikutnya bersetuju dan suka dengan cara PU Azman menjawab pertanyaan masyarakat kerana info pengetahuan yang disampaikan mudah difahami dan jelas sungguhpun ia dalam bentuk gurauan. Selain itu, ia juga dapat menarik minat umum untuk lebih mempelajari mengenai hal agama Islam.

Iyalah, kalau terlalu serius sangat nanti susah pula hendak hadam, kan? Kalau ada unsur lawak sikit tu, sekurang-kurangnya mudah untuk kita jadikan ia sebagai peringatan serta pedoman.

Sumber:Malaysiandigest..com

 

Hikayat Dunia
“Kevin Morais Yang Salurkan Maklumat Mengenai Kes Penyelewengan 1MDB Kepada Saya” – Clare Brown

Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown mendedahkan, mendiang Kevin Morais yang menyalurkan maklumat mengenai siasatan Jabatan Peguam Negara (AGC) mengenai kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang pernah menjadi anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). “Saya dihubungi secara langsung oleh orang itu (yang menyiapkan kertas pertuduhan). Saya rasa dia adalah …

Hikayat Dunia
KP SPRM Dedahkan Yang Beliau Pernah Diugut & Diintip Ketika Siasatan 1MDB Dulu..

22 Mei – Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia yang baharu, Dato’ Sri Haji Mohd Shukri Abdul telah mengadakan satu sidang media di ibu pejabat SPRM di Putrajaya. Beliau tampil dalam sidang media tersebut dan menceritakan pengalaman beliau ketika menyiasat kes 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) sebelum beliau dikatakan bersara …

Hikayat Dunia
Di usia 92 Tahun, Tun M Pandu Kereta Sendiri Untuk Memimjau Apa Yang Terjadi Di Kuala Lumpur..

Video Penuh Berada Di Bawah Artikel Kenapa Dr Mahathir pandu sendiri kereta Ini bukan kali pertama Perdana Menteri Malaysia ke 7, Tun Mahathir memandu kereta sendiri. Beliau tidak menggunakan pemandu peribadi dan pada usia yang menjangkau 93 tahun beliau masih kuat dan boleh pandu sendiri. Sebelum ini akhbar Sinar Harian …

%d bloggers like this: