‘BUAT IBU BAPA SEKELIAN, SILA TINGGALKAN PANGKAT DAN DARJAT TU DI PAGAR SEKOLAH’.. PESANAN PADU CIKGU INI BUAT IBU BAPA DI LUAR SANA..

Hikayat Dunia

Masuk je pagar sekolah, cukup bawa pangkat sebagai seorang ibu atau seorang ayah kepada seorang murid yang diajar oleh guru-guru biasa yang penuh komited menjalankan tugas.

Apa ada pada nama, pangkat dan darjat? Ada orang tak pentingkan semua ini, tapi bagi sesetengah orang, pangkat dan darjat amat penting bagi mereka. Sungguh! Pangkat dan darjat itu menentukan kedudukan seseorang. Ye, anda berhak menerima pangkat atau darjat tersebut setelah bertungkus-lumus dan bekerja keras untuk mendapatkannya. Namun, perlulah diingat, pangkat dan darjat tidak akan membawa kita ke mana-mana dan tidak akan dipandang mulia seandainya diiringi dengan keangkuhan dan tinggi diri. Orang bijak akan menggunakankan darjat dan pangkat di tempat yang betul. Tak perlu ambil kesempatan menggunakan nama dan pangkat di dalam kawasan sekolah untuk buat orang gerun, mahupun sokong kesalahan anak. Jika ibu bapanya sendiri penuh dengan keangkuhan, bayangkan apa akan jadi pada anak-anak mereka nanti. Oleh itu, jadilah mereka yang berpangkat dan berdarjat yang dipandang mulia, penuh budi bahasa dan adab sopan. Cikgu Mohd Fadli Salleh berkongsi kisah pengalamannya dan sempat memberi nasihat pada mereka yang gemar menjadikan pangkat dan darjat sebagai ‘senjata’ di dalam kawasan sekolah.

.

Aku nak ingatkan satu benda kepada mereka yang bergelar ibu bapa.

‘Sebaik kau melangkah masuk ke kawasan sekolah, sila tinggalkan pangkat dan darjat kau orang kat pagar tu.”

Nanti pulang, ambil balik la pangkat tu. Tak kira apa pangkat sekali pun. Masuk je pagar sekolah, cukup bawa pangkat sebagai seorang ibu atau seorang ayah kepada seorang murid yang diajar oleh guru-guru biasa yang penuh komited menjalankan tugas.

Related image

Aku menulis hal ini, kerana banyak berlaku di depan mata aku sendiri ibu bapa yang bawa pangkat masuk ke kawasan sekolah. Bila anak dijentik, bila ada apa jua salah faham, ada yang datang tanpa lapor diri kat jaga. Main redah sahaja. Konon sebab dia orang besar.

Terus terjah masuk bilik GB atau Penolong Kanan dan dengan bongkak berkata,

“Cikgu tahu siapa saya? Saya Datuk bla…bla…bla…”

“Saya ini pengurus syarikat bla…bla…bla…”

“Saya ini rapat dengan menteri bla…bla…bla…”

“Abang saya kerja KPM. Orang besar bla…bla…bla…”

Tan Sri, Dato-dato, Datin-datin, orang-orang kenamaan sekalian, dengar sini Cikgu Korea nak cakap. Aku tahu kalian ‘jual’ nama dan pangkat itu nak bagi cikgu rasa gerun dan hormat pada kalian. Aku tahu. Aku tahu. Aku tahu itu tujuannya.

Tapi tahukah kalian, sebaik kalian menuturkan ayat tersebut, perkara pertama yang terlintas dihati para guru ialah,

“Sombong betul dia ni.”

Related image

-Gambar Hiasan-

 

Hanya jelek penuh jengkel menyerang hati dan minda para guru sebaik mendengar ayat itu. Tiada langsung rasa hormat pada pangkat dan nama melainkan yang tinggal hanya perasaan jelek dan menyampah yang membuak-buak.

Tindakan menjaja pangkat dan nama orang kenamaan tidak sedikit pun memberi keuntungan pada tuan puan. Tidak!

Bahkan anak tuan puan makin dijauhi kerana kesombongan tuan puan.

“Itulah anak datuk yang sombong tu. Kau hati-hati kalau nak marah atau tegur anak dia. Nanti dia serang sekolah.”

Ini ayat yang akan menjadi buah mulut cikgu-cikgu.

Apa jadi pada anak-anak kalau salah mereka tidak lagi dimarah dan ditegur? Apa kesan pada akhlak mereka?

Kau mungkin berasa hebat. Kau mungkin rasa ‘power’ bila tiada lagi guru berani tegur atau marah anak kau.

Tapi sejujurnya, anak itu dipulau. Anak itu tersisih dari didikan yang sepatutnya dia terima.

Dan sejujurnya, anak itu menjadi mangsa. Mangsa kesombongan pangkat dan nama yang kau jaja.

Masih rasa sombong dan bongkak dengan pangkat dan gelaran?

Fikirkan semula.

#MFS

– Biar tiada nama dan pangkat asal beradab. Itu lebih dihormati. Percayalah!

Sumber: Mohd Fadli Salleh

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: