‘Terpulang Pada Budi Bicara, Bukan Semua Kena Bayar’..

Hikayat Dunia

“DALAM sepuluh kes, hanya satu atau dua saja yang kita kenakan caj pengurusan kepada mangsa dan itu bergantung kepada budi bicara berdasarkan kes.”

“Sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kita tidak mempunyai dana khusus untuk berurusan dengan along atau kes lain. Caj yang dikenakan juga dipersetujui pengadu. Kita ada kos operasi, pengurusan, termasuk bayaran gaji kakitangan yang bertugas,” kata Pengarah Unit Tindakan Khas (UTK) Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Yusuf Azmi.

Beliau mengulas tular di media sosial mengenai caj sepuluh peratus bagi penyelesaian kes along.

Related image

Menurutnya, itu adalah prosedur operasi standard (SOP) bagi setiap aduan dan ia dipersetujui sebelum proses rundingan dengan along dimulakan.

Katanya, dalam kebanyakan kes, tiada caj dikenakan ke atas pengadu mengambil kira kedudukan kewangan, namun ia bergantung kepada hasil rundingan setiap kes.

“Sebagai contoh, ada satu kes di mana pengadu meminjam RM10,000, along tuntut RM100,000 atas alasan kadar bunga dan sebagainya.

“Kita runding dengan along dan capai jalan penyelesaian, kita bayar RM2,000 saja misalnya. Jadi kita bukan caj atas jumlah RM10,000, tapi dikira daripada rundingan akhir RM2,000, bermakna RM200,” katanya kepada Harian Metro.

Image result for yusuf azmi

Yusuf berkata, UTK PPIM mempunyai lebih 30 kakitangan untuk menguruskan puluhan kes setiap hari dan mereka juga memerlukan kos untuk pergerakan dan perbelanjaan ketika berunding dengan along.

Katanya, ada juga kes di luar Kuala Lumpur yang sudah tentu memerlukan belanja perjalanan termasuk minyak dan tol, dan di situlah kos pengurusan yang dikenakan kepada pengadu digunakan.

“Tapi apa yang boleh saya katakan, daripada lebih 1,000 kes yang kita bantu selesaikan pada tahun ini, hanya berapa puluh saja yang kita caj. Ada yang pengadu sendiri nak sedekah, kita terima kerana kita pun bukannya ada duit.

“Banyak rakan perniagaan PPIM juga membantu menyumbang. Ada yang bagi sebulan sekali, ada yang bagi ‘one off’, saya juga ada perniagaan sendiri. Ini yang membantu menggerakkan unit ini,” katanya.

Menurutnya, orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi sekretariat UTK PPIM di talian 019-9130000 atau 013-220 1565.

 

Sumber : hmetro

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: