‘Terpulang Pada Budi Bicara, Bukan Semua Kena Bayar’..

Hikayat Dunia

“DALAM sepuluh kes, hanya satu atau dua saja yang kita kenakan caj pengurusan kepada mangsa dan itu bergantung kepada budi bicara berdasarkan kes.”

“Sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kita tidak mempunyai dana khusus untuk berurusan dengan along atau kes lain. Caj yang dikenakan juga dipersetujui pengadu. Kita ada kos operasi, pengurusan, termasuk bayaran gaji kakitangan yang bertugas,” kata Pengarah Unit Tindakan Khas (UTK) Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Yusuf Azmi.

Beliau mengulas tular di media sosial mengenai caj sepuluh peratus bagi penyelesaian kes along.

Related image

Menurutnya, itu adalah prosedur operasi standard (SOP) bagi setiap aduan dan ia dipersetujui sebelum proses rundingan dengan along dimulakan.

Katanya, dalam kebanyakan kes, tiada caj dikenakan ke atas pengadu mengambil kira kedudukan kewangan, namun ia bergantung kepada hasil rundingan setiap kes.

“Sebagai contoh, ada satu kes di mana pengadu meminjam RM10,000, along tuntut RM100,000 atas alasan kadar bunga dan sebagainya.

“Kita runding dengan along dan capai jalan penyelesaian, kita bayar RM2,000 saja misalnya. Jadi kita bukan caj atas jumlah RM10,000, tapi dikira daripada rundingan akhir RM2,000, bermakna RM200,” katanya kepada Harian Metro.

Image result for yusuf azmi

Yusuf berkata, UTK PPIM mempunyai lebih 30 kakitangan untuk menguruskan puluhan kes setiap hari dan mereka juga memerlukan kos untuk pergerakan dan perbelanjaan ketika berunding dengan along.

Katanya, ada juga kes di luar Kuala Lumpur yang sudah tentu memerlukan belanja perjalanan termasuk minyak dan tol, dan di situlah kos pengurusan yang dikenakan kepada pengadu digunakan.

“Tapi apa yang boleh saya katakan, daripada lebih 1,000 kes yang kita bantu selesaikan pada tahun ini, hanya berapa puluh saja yang kita caj. Ada yang pengadu sendiri nak sedekah, kita terima kerana kita pun bukannya ada duit.

“Banyak rakan perniagaan PPIM juga membantu menyumbang. Ada yang bagi sebulan sekali, ada yang bagi ‘one off’, saya juga ada perniagaan sendiri. Ini yang membantu menggerakkan unit ini,” katanya.

Menurutnya, orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi sekretariat UTK PPIM di talian 019-9130000 atau 013-220 1565.

 

Sumber : hmetro

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: