10 Cara Pelik Negara-Negara Kecil Menjana Pendapatan Mereka

Hikayat Dunia

Menjadi negara kecil adalah satu masalah besar di dunia hari ini, kerana ada begitu banyak negara-negara besar di luar sana lebih daripada bersedia untuk membuli jalan mereka ke tanah anda. Pulau-pulau kecil, khususnya, telah mendapati diri mereka mempunyai kekurangan pendapatan yang agak terhad.yang bermaksud ekonomi mereka kini sedang menderita pada masa ini.

Walau bagaimanapun, sesetengah negara kecil berjaya memperoleh banyak wang dan mengekalkan pendapatan yang tetap mengalir ke negara mereka. Negara-negara ini melaksanakannya dengan cara yang sangat kreatif. Berikut adalah sepuluh cara aneh negara-negara kecil memperoleh pendapatan.

1. Jual Pasport Kepada Orang Kaya

Dengan penduduk di bawah 48,000, negara kecil Saint Kitts dan Nevis berada di tempat yang sangat buruk pada tahun 2006. Untuk memperoleh pendapatan, mereka memutuskan untuk menjual satu sumber yang mereka punyai – pasport mereka. Mereka menjualnya kepada orang-orang kaya yang bercuti di sana.

2. Menjual Pasport Kepada Miskin

Comoros, sebuah negara pulau kecil di Lautan Hindi, mempunyai ekonomi yang sangat teruk, jadi mereka memutuskan untuk menjual kira-kira 80,000 Bedon, yang kesemuanya mencari kewarganegaraan di UAE. Mereka memperoleh berjuta-juta dengan skim ini.

3. Telefon Talian Seks

Niue, sebuah pulau kecil Pasifik, mengalami penurunan penduduk pada tahun 1960-an. Untuk menampung pendapatan yang hilang, mereka memutuskan untuk menjadi tuan rumah talian telefon premium di seluruh kawasan yang menjadi tuan rumah bagi talian seks negara tersebut.

4. Jualan Online

Tuvalu, sebuah rangkaian kecil di kawasan karang di Pasifik, perlahan-lahan ditenggelami disebabkan oleh pemanasan global. Untuk membuat keadaan lebih buruk, mereka mempunyai ekonomi yang sangat kecil untuk bergantung. Untuk membetulkannya, negara ini memutuskan untuk menjadi pemegang hakcipta khusus untuk hak-hak laman web yang berakhir dengan .tv, dan ini berjaya menggandakan pendapatan negara dari laman web media.

5. West End Muzikal

Pulau Pasifik Nauru dikenali sebagai republik terkecil di dunia, dan mereka mempunyai pendapatan dan ekonomi untuk dipadankan. Pada awal 1990-an, mereka membuat keputusan untuk melabur dalam perniagaan perniagaan di luar negara, salah satunya ialah muzik West End London.

6. Setem Pos

Pengumpulan setem adalah hobi besar-besaran, percaya atau tidak, yang merupakan berita hebat untuk Saint Helena, Pulau Ascension, dan Tristan da Cunha, yang semuanya mempunyai setem sebagai eksport utama. Semua pendapatan mereka berasal dari penjualan setem dan duit syiling, dengan pendapatan mereka lebih dari 1 juta euro setahun.

7. Penipuan Insurans

Pada tahun 1980-an, Kingdom of Tonga berjaya mula menjual pasport kepada penduduk Hong Kong untuk menghasilkan wang. Ini membawa mereka berjuta-juta dalam wang tunai baru. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi buruk apabila seorang pekerja bank melaburkan dana negara dalam polisi insurans hayat bagi rakyat Amerika yang mempunyai penyakit terminal. Mereka tidak mendapat keuntungan.

8. Kesetiaan dan Pengiktirafan Hubungan

Saint Lucia, sebuah pulau Caribbean kecil, telah berjaya memberi pengiktirafan mereka untuk pelbagai negara sejak bertahun-tahun dalam usaha untuk mendapatkan bantuan kewangan bertahun-tahun. Negara pulau kecil selalu beralih dari China ke Taiwan secara teratur dan sistematik.

9. Pemerasan

Eritrea, sebuah negara kecil di Afrika Timur, mempunyai reputasi sebagai salah satu pemerintahan diktator yang paling buruk di seluruh dunia. Ini menyebabkan peratusan besar populasi bangsa dari negara ini, yang kehilangan banyak pendapatan untuk kerajaan. Untuk membuat keputusan ini kerajaan tempatan menggunakan wang untuk menyokong kumpulan militan dan menggunakan pemerasan untuk mendapatkan kembali wang tunai.

10. Penjualan Senjata Api

Pada tahun 1989, satu pesanan besar sekitar 10 tan senjata, termasuk 100 Uzis dan 400 senapang rifle muncul di Israel. Antigua, sebuah negara pulau Caribbean yang kecil, tidak mempunyai bantahan apabila penduduk tempatan mula memuat senjata ke kapal baru.

 

Kredit : www.lolwot.com

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: