Aplikasi Dating Poligami Dikecam Teruk Di Indonesia

Hikayat Dunia

 

JAKARTA: Aplikasi dating untuk poligami Äyo Poligami telah mencetuskan kontroversi di Indonesia, negara Islam paling ramai di dunia – namun penciptanya mengatakan bahawa dia “hanya mahu membantu” wanita pertengahan umur yang belum berkahwin.

Undang-undang Indonesia mentakrifkan perkahwinan antara seorang lelaki dan seorang wanita tetapi poligami ditoleransi dalam keadaan-keadaan tertentu, walaupun pada umumnya tidak disukai.

Ayo Poligami, diterjemahkan secara longgar sebagai “mari poligami”, adalah aplikasi telefon pintar percuma yang memadankan lelaki Muslim bujang dan juga yang sudah berkahwin dengan wanita yang ingin mencipta “keluarga besar”.

Ia telah menarik lebih daripada 56,000 ahli sejak dilancarkan pada bulan April, menurut pemaju aplikasi Lindu Cipta Pranayama.

Tetapi kumpulan hak wanita telah mengkritik aplikasinya, memberi amaran tentang hubungan kuat antara poligami dan keganasan rumah tangga.

“Oleh kerana kontroversi, saya pada mulanya ingin menutup aplikasi ini secara kekal, tetapi apabila saya melihat ramai wanita berusia 40-an yang berusia 50-an yang masih perawan dan belum berkahwin, saya memutuskan untuk meneruskannya,” kata Pranayama kepada AFP.

“Bolehkah anda bayangkan anda dalam usia 40-an atau 50-an tetapi tidak pernah disentuh seorang lelaki?” katanyan yang berusia 35 tahun, dan mencipta aplikasi itu selepas beliau sendiri gagal mencari isteri di beberapa laman web temu janji.

Lelaki Indonesia yang memohon dengan mahkamah Islam negara, yang mempunyai bidang kuasa atas undang-undang perkahwinan, boleh mengambil isteri kedua dalam keadaan tertentu. Sebagai contoh, mahkamah boleh menyemak dan memberi permohonan jika isteri pertama lelaki itu tidak dapat mengandung, mempunyai kecacatan ataupun telah memberi kebenaran kepada si suami untul berkahwin lagi.

Adriana Venny Aryani, dari Suruhanjaya Kebangsaan Keganasan Terhadap Wanita, berkata poligami seperti yang diujarkan oleh Ayo Poligami boleh mendatangkan bahaya kepada isteri.

“Apabila suami menjalankan poligami, wanita diperlecehkan secara emosi, secara ekonomi (disalahgunakan), dan kadang-kadang dengan kekerasan,” katanya.

Pranayama berkata sejumlah besar akaun palsu telah menyebabkan platform ditutup sementara, tetapi versi baru ditetapkan untuk dilancarkan pada hari Khamis dengan kriteria pengguna yang lebih ketat.

Pihak berkuasa Indonesia baru-baru ini menutup tapak pertandingan bertanding yang kontroversial, Nikahsirri.com, yang menawarkan “lelongan dara” untuk lelaki dan wanita yang mencari perkahwinan. Polis menangkap pengasas tapak lama, Aris Wahyudi, atas “kandungan pornografi” yang terkandung di dalamnya.

 

Sumber : NST Online, AFP

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: