Aplikasi Dating Poligami Dikecam Teruk Di Indonesia

Hikayat Dunia

 

JAKARTA: Aplikasi dating untuk poligami Äyo Poligami telah mencetuskan kontroversi di Indonesia, negara Islam paling ramai di dunia – namun penciptanya mengatakan bahawa dia “hanya mahu membantu” wanita pertengahan umur yang belum berkahwin.

Undang-undang Indonesia mentakrifkan perkahwinan antara seorang lelaki dan seorang wanita tetapi poligami ditoleransi dalam keadaan-keadaan tertentu, walaupun pada umumnya tidak disukai.

Ayo Poligami, diterjemahkan secara longgar sebagai “mari poligami”, adalah aplikasi telefon pintar percuma yang memadankan lelaki Muslim bujang dan juga yang sudah berkahwin dengan wanita yang ingin mencipta “keluarga besar”.

Ia telah menarik lebih daripada 56,000 ahli sejak dilancarkan pada bulan April, menurut pemaju aplikasi Lindu Cipta Pranayama.

Tetapi kumpulan hak wanita telah mengkritik aplikasinya, memberi amaran tentang hubungan kuat antara poligami dan keganasan rumah tangga.

“Oleh kerana kontroversi, saya pada mulanya ingin menutup aplikasi ini secara kekal, tetapi apabila saya melihat ramai wanita berusia 40-an yang berusia 50-an yang masih perawan dan belum berkahwin, saya memutuskan untuk meneruskannya,” kata Pranayama kepada AFP.

“Bolehkah anda bayangkan anda dalam usia 40-an atau 50-an tetapi tidak pernah disentuh seorang lelaki?” katanyan yang berusia 35 tahun, dan mencipta aplikasi itu selepas beliau sendiri gagal mencari isteri di beberapa laman web temu janji.

Lelaki Indonesia yang memohon dengan mahkamah Islam negara, yang mempunyai bidang kuasa atas undang-undang perkahwinan, boleh mengambil isteri kedua dalam keadaan tertentu. Sebagai contoh, mahkamah boleh menyemak dan memberi permohonan jika isteri pertama lelaki itu tidak dapat mengandung, mempunyai kecacatan ataupun telah memberi kebenaran kepada si suami untul berkahwin lagi.

Adriana Venny Aryani, dari Suruhanjaya Kebangsaan Keganasan Terhadap Wanita, berkata poligami seperti yang diujarkan oleh Ayo Poligami boleh mendatangkan bahaya kepada isteri.

“Apabila suami menjalankan poligami, wanita diperlecehkan secara emosi, secara ekonomi (disalahgunakan), dan kadang-kadang dengan kekerasan,” katanya.

Pranayama berkata sejumlah besar akaun palsu telah menyebabkan platform ditutup sementara, tetapi versi baru ditetapkan untuk dilancarkan pada hari Khamis dengan kriteria pengguna yang lebih ketat.

Pihak berkuasa Indonesia baru-baru ini menutup tapak pertandingan bertanding yang kontroversial, Nikahsirri.com, yang menawarkan “lelongan dara” untuk lelaki dan wanita yang mencari perkahwinan. Polis menangkap pengasas tapak lama, Aris Wahyudi, atas “kandungan pornografi” yang terkandung di dalamnya.

 

Sumber : NST Online, AFP

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: