Wanita Hadapi Masalah Sebab Nombor MyKad Adalah “Lelaki”

Hikayat Dunia

 

SABAH: Seorang wanita di sini telah melalui banyak masalah selama hampir 20 tahun kerana MyKad mengatakan dia adalah “lelaki”.

Mairinc Patrick, 35, berkata dia mula-mula melihat sesuatu yang tidak kena pada tahun 1999 apabila Jabatan Perkhidmatan Awam menolak permohonannya untuk jawatan jururawat yang hanya bertujuan untuk wanita.

Beliau berkata dia kemudian mendapati bahawa MyKad beliau mempunyai nombor ganjil sebagai digit terakhir.

Di Malaysia, angka terakhir yang ganjil menunjukkan lelaki.

“Saya pergi ke Jabatan Pendaftaran negeri untuk menjelaskan dan membetulkan data.

“Bagaimanapun, apabila saya memohon pasport di Jabatan Imigresen pada 2008, saya nampaknya masih seorang lelaki,” katanya, sambil menambah bahawa Jabatan Pendaftaran hanya melampirkan nota untuk menjelaskan statusnya.

Pihak berkuasa di luar negara sering meragui kesahihan pasportnya.

Nasib beliau pernah ditonjolkan dalam akhbar tempatan pada tahun 2003, dan kemudian Pengarah Jabatan Pendaftaran telah berkata ia telah menyelesaikan masalah itu.

Tetapi, atas sebab tertentu, hanya data MyKad beliau dikemas kini.

Beliau berkata beliau biasanya perlu hadir di institusi tertentu untuk menyerahkan MyKadnya untuk pengesahan bukannya menyelesaikan perkara dalam talian atau melalui telefon.

Semasa pendaftaran perkahwinannya baru-baru ini, Mairinc telah ditanya dua kali mengenai jantinanya, tetapi semuanya berjalan lancar.

“Saya tidak kisah sebenarnya, tetapi apabila saya mempunyai anak-anak pada masa akan datang, mereka mungkin “menghadapi masalah mempunyai seorang ibu “lelaki.”

 

Sumber : NST Online

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: