Wanita Hadapi Masalah Sebab Nombor MyKad Adalah “Lelaki”

Hikayat Dunia

 

SABAH: Seorang wanita di sini telah melalui banyak masalah selama hampir 20 tahun kerana MyKad mengatakan dia adalah “lelaki”.

Mairinc Patrick, 35, berkata dia mula-mula melihat sesuatu yang tidak kena pada tahun 1999 apabila Jabatan Perkhidmatan Awam menolak permohonannya untuk jawatan jururawat yang hanya bertujuan untuk wanita.

Beliau berkata dia kemudian mendapati bahawa MyKad beliau mempunyai nombor ganjil sebagai digit terakhir.

Di Malaysia, angka terakhir yang ganjil menunjukkan lelaki.

“Saya pergi ke Jabatan Pendaftaran negeri untuk menjelaskan dan membetulkan data.

“Bagaimanapun, apabila saya memohon pasport di Jabatan Imigresen pada 2008, saya nampaknya masih seorang lelaki,” katanya, sambil menambah bahawa Jabatan Pendaftaran hanya melampirkan nota untuk menjelaskan statusnya.

Pihak berkuasa di luar negara sering meragui kesahihan pasportnya.

Nasib beliau pernah ditonjolkan dalam akhbar tempatan pada tahun 2003, dan kemudian Pengarah Jabatan Pendaftaran telah berkata ia telah menyelesaikan masalah itu.

Tetapi, atas sebab tertentu, hanya data MyKad beliau dikemas kini.

Beliau berkata beliau biasanya perlu hadir di institusi tertentu untuk menyerahkan MyKadnya untuk pengesahan bukannya menyelesaikan perkara dalam talian atau melalui telefon.

Semasa pendaftaran perkahwinannya baru-baru ini, Mairinc telah ditanya dua kali mengenai jantinanya, tetapi semuanya berjalan lancar.

“Saya tidak kisah sebenarnya, tetapi apabila saya mempunyai anak-anak pada masa akan datang, mereka mungkin “menghadapi masalah mempunyai seorang ibu “lelaki.”

 

Sumber : NST Online

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: