Semua Orang Memanggil iPhone X baru Sebagai ‘Ecks’ Biarpun Apple Umum Sebutan Sebenar Adalah ’10’

Hikayat Dunia

Dengan skrin besar di belakangnya memaparkan teks itu, “iPhone X” Tim Cook berdiri di atas panggung di Steve Jobs Theatre semasa pelancaran acara Apple pada 12 September dan mengumumkan, “Ini adalah iPhone X (Sepuluh).”

Para pengguna Apple di seluruh dunia telah menjadi pening dan keliru dengan bagaimana cara menyebutnya nama model iPhone yang terkini  ini.

“X” merujuk kepada angka Rom 10, bukan huruf abjad, dan ia sepatutnya sebagai simbol menandakan ulang tahun sepuluh tahun sejak iPhone asal diperkenalkan di pasaran.

Tetapi maksud tulisan X dari Apple dan makna sebenarnya nampaknya tidak sampai kepada orang ramai. Sama ada dari kekeliruan, kesenangan peribadi atau kedegilan semata-mata, ramai orang, nampaknya, lebih suka memanggil iPhone baru X sebagai “Ecks,” seperti sebutan huruf itu sendiri.

Ini bukan kali pertama Apple telah mengelirukan para pelanggannya dengan ketidakpastian atau kekeliruan  atas nama produknya. Sebelum ia ditukar kepada macOS, Apple memanggil sistem operasi desktopnya Mac OS X. Syarikat itu akhirnya menurunkan X untuk menjadikan sistem operasi komputernya lebih sejajar dengan produk iOS, watchOS dan tvOS.

Satu eksperimen telah dilancarkan di tengah-tengah n San Francisco untuk survey dan mengetahui apa jenis sebutan yang orang ramai telah putuskan untuk telefon baru Apple ini.

Apple Store iPhone

Pelanggan pertama yang ditemui dengan cepat menjawab bahawa telefon itu dipanggil “iPhone Ecks.”, tetapi akhirnya diselesaikan pada sebutan aslinya. Pembeli seterusnya tahu ia sepatutnya diucapkan sebagai nombor sepuluh, tetapi berkata menggunakan ‘X’ aberbunyi lebih natural.

Seorang lagi pengguna Apple tegar berkata dia memanggilnya sepuluh, tetapi fikir ianya lucu untul Apple menggunakan simbol ‘X’ dalam semua pemasaran. Seorang lelaki pula telah melihat Cook di acara Apple dan memanggilnya iPhone Sepuluh sejak itu.

Pengurus besar Verizon Store, Ryan Gish berkata, “Semua orang menyebutnya sebagai Sepuluh. Saya sendiri pun telah tersasul memanggilnya ‘X’ beberapa kali dan terpaksa membuat pembetulan, kerana saya tahu ia sepatutnya dipanggil Sepuluh. ”

Daniela Contreras pula, wakil jualan T-Mobile, mempunyai tafsiran yang berbeza, dengan mengatakan bahawa semua pelanggannya telah memanggilnya “X.” Dia berpendapat bahawa sejak X adalah angka Roman yang mewakili 10, ia sepatutnya dipanggil X.

Brandon Iaacson, pengurus di kedai AT & T, mengakui bahawa sebutan rasmi adalah Sepuluh. Tetapi dia tidak ada tabiat untuk membetulkan pelanggan yang tersilap sebut. “Ia dipanggil 10 tetapi pelanggan mengatakan Ecks (X) ,” jelasnya, “jadi kami hanya ikut sahaja.”.

Ryan, seorang pekerja di kedai AT & T San Francisco, berkata pada mulanya dia pun menyebut model baru iPhone ini sebagai iPhone “Ecks,” tetapi merasa pelik dan mula perasan yang ia agak tidak masuk akal  Apple branding tiba-tiba beralih ke sebutan huruf sebab  semua iPhone model lain menggunakan nombor sebagai rujukan.

Image result for semua model iphone

 

 

iPhone X yang berharga USD$ 999 ini hanya akan mula dijual pada 3 November 2017, dan  dengan taktik pemasaran skala besar dan kitaran akhbar sudah bertindak, norma dan konsep yang akan menentukan identiti telefon baru ini sedang dibentuk sekarang. Sama ada nama iPhone X berakhir sebagai langkah pemasaran yang bijak atau tidak, ianya masih bergantung dengan situasi di masa hadapan.

Image result for iphone X

Sekiranya pengucapan Ecks (X) melekat, ia sebenarnya boleh menyelamatkan Apple daripada masalah memikirkan taktik penjenamaan yang lain : Memandangkan kedua-dua model iPhone 8 dan iPhone 10 baru boleh didapati pada tahun ini, apa yang akan menjadi 9? Adakah Apple akan cuba taktik mengejut lain seperti keluarkan iPhone 9 September depan, setahun selepas iPhone 10 keluar, atau label iPhone 9 akan kekal sebagai status mitos?

 

Sekiranya anda adalah salah satu pengguna dan peminat kipas-susah-mati produk Apple, apakah pendapat anda? Panggil iPhone Ecks (X) atau iPhone 10?

 

Sumber : Business Insider

 

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: