AWAS! YANG SUKA TIDUR TERLALU LEWAT MALAM DAN BANGUN TERLALU LEWAT SIANG..INI BAHAYA YANG MENANTI ANDA!!

Hikayat Dunia

AWAS! Yang Suka Tidur Terlalu Lewat Malam Dan Bangun Terlalu Lewat Siang Kena Ambil Iktibar Kerana Ada Bahaya Menanti Anda.!… Jangan Ambil Mudah

Beberapa dokter di National Taiwan Hospital lakukan penemuan terbaru, penyebab utama rusaknya hati yaitu tidur terlalu malam serta bangun terlalu siang.

Jangan sampai tidur melalui dari jam 10 malam, karena malam hari jam 11 s/d awal hari jam 1 yaitu Sistem Detox dibagian hati, mesti berlangsung dalam keadaan tidur nyenyak.

*Pukul 1 s/d 3, sistem Detox di bagian Empedu dalam keadaan tidur.
*Pukul 3 s/d 5, sistem Detox bagian Paru-paru.
*Pukul 5 s/d 7, sistem Detox bagian Usus Besar, baiknya buang air besar.
*Pukul 7 s/d 9, proses penyerapan gizi untuk Usus Halus, jadi harus makan pagi.
*Tidur hingga larut malam dan bangun terlalu siang mengacaukan Metabolisme badan, selain itu dari tengah malam s/d jam 4 awal hari yaitu waktu untuk Sumsum Tulang Belakang untuk menghasilkan darah.

Menurut Dennis G West, pengarang buku Kesehatan Best Seller, beberapa hal yang perlu di perhatikan :

*Jawablah telephone memakai telinga samping kiri
*Janganlah minum Obat dengan Air Dingin
*Janganlah konsumsi makanan berat setelah jam 6 malam
*Minum makin banyak Air Putih pada pagi hari, malam lebih sedikit
*Jam tidur yang Paling Baik jam 10 malam sampai jam 5 pagi
*Janganlah terlalu cepat berbaring sesudah minum ubat
*Jika Bateri HP tinggal satu jangan angkat telepon kerana Radiasi boleh meningkat hingga 100 kali.

JUGA PERLU DIBERI PERHATIAN KEPADA PERKARA INI…

Tidur Dengan Lampu Terbuka Boleh Menyebabkan Penyakit Fakta Ni Yg Akan Membuat Anda Terkejut!!!| Sudah berapa kali anda tidur dengan lampu terbuka, ataupun tertidur semasa menonton TV lewat malam, tidak pun menggunakan komputer sebelum tidur? Salah satu faktor untuk mendapat tidur yang berkualiti dan mengekalkan biological clock anda adalah dengan tidur dalam tempat/keadaan yang gelap. Sekiranya anda terlalu banyak terdedah kepada cahaya semasa tidur, ia adalah amalan yang tidak sihat.

Terdedah kepada cahaya akan meransang saraf di mata ke otak yang mengawal hormon, suhu badan dan beberapa fungsi yang lain ia memberikan kesan kepada bagaimana badan kita akan rehat dan bekerja. Terlalu banyak cahaya, sebelum kita masuk tidur boleh mengganggu kualiti tidur anda. Bahkan, berdasarkan satu kajian, mendapati bahawa terlalu banyak terdedah kepada kitaran cahaya boleh menjejaskan kesihatan, termasuklah meningkatkan risiko kemurungan. Pada siang hari, dapatkan cahaya yang mencukupi.

Pada malam harinya pula, kurangkan pendedahan anda kepada cahaya. Buat rutin untuk tidur, agar dapat kurangkan terlelap di hadapan TV atau lupa untuk matikan lampu. Sebaiknya, anda berhenti daripada menggunakan sebarang peralatan elektronik seperti komputer, laptop, smartphone, tablet dan sebagainya 30-60 minit sebelum masuk tidur.
Peralatan elektronik tersebut mengeluarkan cahaya yang boleh mengganggu kualiti tidur kita. Dapatkan tidur yang berkualiti sangat penting untuk semua orang, terutama kanak-kanak, kerana ia memberikan impak yang nyata kepada proses pembesaran mereka.

Kenapa Tidak Boleh Tidur Dengan Lampu Terbuka? Perlu Tidur Dalam Gelap? Bilik tidur zaman sekarang dipenuhi dengan lampu, agar ia kelihatan lebih cantik dan menawan. Apa yang tak kena dengan perkara ini adalah pendedahan kepada cahaya berlebihan (terutama semasa tidur) boleh menyebabkan kepada beberapa masalah kesihatan. Untuk memahami pendedahan kronik cahaya (chronic exposure) pada waktu malam adalah tidak sihat, kita perlu lihat bagaimana manusia tidur sebelum datangnya teknologi lampu/elektronik.

Manusia sebelum ini terdedah kepada dua jenis cahaya sahaja cahaya matahari pada waktu pagi dan siang. Manakala cahaya bulan dan api pada waktu malam. Dua jenis cahaya ini sahaja yang memainkan peranan untuk menstabilkan circadian rhythmicity. Zaman sekarang, kita sudah ada artificial lightning at night (LAN), LED, AMOLED dan sebagainya ia sangat berbeza dengan 2 jenis cahaya yang disebut tadi.Tutup Lampu Sebelum Tidur
Kajian mendapati bahawa tidur dengan lampu terbuka boleh mengurangkan kadar melatonin anda kepada 90 minit, berbanding anda tidur dalam gelap.

Apa yang lagi teruk adalah penggunaan peralatan elektronik sebelum masuk tidur. Kebanyakan peralatan elektronik seperti smartphone, tablet dan komputer menggunakan light-emitting-diode (LED) jenis cahaya yang boleh mengatasi melatonin. Hal ini kerana melanopson satu photopigment yang terdapat di dalam sel retina mata memainkan peranan kepada circadian rhythmicity ia sangat sensitif kepada cahaya biru. Kajian mendapati bahawa cahaya dari skrin komputer (terutama pada waktu malam) boleh mengurangkan kadar melatonin para pelajar. Pada masa yang sama, skrin tablet juga boleh mengatasi melatonin, lantas mengganggu anda tidur.

Kaitan Cahaya dan Kanser? Yang paling sedih adalah apabila gangguan tidur berlaku, ia boleh membawa kepada sesetengah kanser (jangan risau, ini kes paling berat). Namun, ia masih dalam peringkat kajian, kerana para pengkaji tidak mengetahui sebab utama, cuma mereka tahu tidur dengan lampu terbuka dan kanser ada perkaitannya.
Sebagai contoh, kajian yang dijalankan selama 10 tahun ke atas 1670 wanita yang terdedah kepada cahaya lampu sepanjang waktu mereka tidur mendapati bahawa mempunyai 22% risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payu dara berbanding dengan yang tidur dalam gelap.

Para pengkaji menanggap bahawa perkara ini adalah disebabkan oleh gangguan hormon dan melatonin.
Perkara ini akan menjejaskan orang yang bekerja shift malam. Dalam kajian terkawal, mendapati bahawa jururawat yang bekerja pada shift malam mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payu dara berbanding dengan jururawat yang hanya bekerja pada waktu pejabat.

Lampu Biru, Kemurungan dan Imun. Terdedah kepada cahaya biru berlebihan terutama semasa tidur telah menyebabkan kemurungan ke atas tikus makmal perubahan sikap yang ketara adalah mereka tidak lagi suka minum air gula sepertimana mereka suka dahulu. Terdedah kepada cahaya semasa tidur juga boleh mengganggu sistem imun manusia. Biasanya orang yang tidur denga lampu terbuka akan senang rasa pening, loya dan muntah berbanding dengan orang yang tidur dalam gelap.

Hal ini kerana badan kita sebenarnya perlu keadaan yang gelap untuk mendapatkan rehat yang sepenuhnya. Sekiranya kita tidur dengan lampu terbuka, maka kita sudah mengganggu bagaimana badan kita sepatutnya berfungsi. Lantas, mengganggu sistem imun daripada berfungsi dengan baik. Ia Boleh Menyebabkan Penuaan AwalMelatonin mempunyai kandungan antioksida, yang mana memainkan peranan yang penting dalam anti-penuaan. Kajian sudah konklusikan bahwa sekiranya kadar melatonin dalam badan kita terganggu, maka ia boleh menyebabkan kita kelihatan lebih tua tidak awet muda lagi dah.

Ia Boleh Menyebabkan Masalah Berat Badan. Cahaya pada waktu malam juga boleh membawa kepada kenaikan berat badan, kerana ia akan mengubah jadual waktu makan anda. Tikus makmal yang terdedah kepada LAN, mengalami kenaikan berat badan walaupun bersenam dan makan makanan yang sama dengan tikus makmal yang lain.

Kesimpulan Secara ringkas, artikel ini menyarankan kita semua agar menutup semua lampu dan berhenti daripada terdedah kepada peralatan elektronik sebelum tidur. Hal ini kerana tidur dengan lampu terbuka bukan sahaja boleh menjejaskan kitaran tidur kita, bahkan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan pada masa hadapan. Harap artikel ini membantu anda, sila kongsikan artikel ini kepada orang lain di media sosial, kerana masih ramai orang yang tidak peduli akan perkara remeh temeh ini.

Sumber:MadeinUITM

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: