Mengejutkan! 723 Kes Kanak-Kanak Hilang Dalam Tempoh 181 Hari, Polis Bagi Peringatan Kepada Ibu Bapa..

Hikayat Dunia

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah menerima 723 kes kanak-kanak yang hilang dalam tempoh 181 hari, antara bulan Januari dan Jun tahun ini, terus mendedahkan bahawa purata empat kanak-kanak hilang setiap hari di Malaysia.

Berdasarkan laporan, 723 kes melibatkan 447 mangsa wanita dan 276 lelaki, walaupun 345 kes telah berjaya diselesaikan dan dijumpai, baki 378 kanak-kanak masih hilang sehingga hari ini.

Penemuan statistik mendapati lebih daripada separuh kes kehilangan melibatkan remaja adalah dalam mengejar kebebasan, yang mengakibatkan remaja-remaja yang memberontak itu melarikan diri dari rumah, terdiri dari remaja perempuan berusia di antara 13 dan 15 tahun.

Penolong Pesuruhjaya Ong Chin Lan dari Seksyen Penyiasatan Seksyen Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak berkata, beliau menggariskan bahawa kategori-kategori yang disebutkan di atas sangat berbahaya kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi mangsa rogol.

“Keperibadian mereka berubah apabila mereka sampai ke sekolah menengah dan secara psikologi, mereka melalui perubahan hormon dan mula mengalami libido,” kata ACP Ong dalam temu bual bersama Timbalan Penguasa E. Saroja.

“Pada zaman itu, mereka mahu mempunyai identiti dan pendapat mereka sendiri. Mereka merasakan bahawa mereka mahu menjadi diri mereka sendiri.”

Jelasnya, dengan usaha mereka ingin ‘kebebasan’ didorong oleh faktor fisiologi, keperibadian dan rakan sebaya, gadis remaja ini dengan rela meninggalkan rumah mereka untuk mengikuti orang asing yang mereka temui melalui media sosial atau aplikasi seperti Facebook dan WeChat.

Malah, ACP Ong mendedahkan bahawa seorang kanak-kanak berusia lapan tahun ditemui bertukar-tukar foto dengan lelaki melalui WeChat dan menegaskan bahawa ia tidak hanya salah pada anak-anak kerana sikap mereka mencerminkan dinamika keluarga.

“Ibu bapa, apabila anda memberi gadjet kepada anak anda, pantau mereka. Letakkan komputer riba atau desktop di ruang tamu supaya kanak-kanak tahu bahawa pada bila-bila masa, akan terdapat seseorang yang menyelia,” katanya.

Selain itu, DSP Saroja turut menambah bahawa adalah penting untuk ibu bapa menyedari siapa anak mereka berkawan kerana majoriti kes yang dilaporkan bahawa kebanyakan ibu bapa tidak mengenali rakan-rakan mereka, apalagi di mana mereka mungkin akan pergi.

Dalam satu kes baru-baru ini yang berlaku di Cheras, ACP Ong menyampaikan bahawa dua anak lelaki berusia enam dan tujuh orang masing-masing meninggalkan rumah untuk bekerja di cuci kereta di Kajang selama seminggu kerana mereka mahu mengalami kehidupan di luar rumah mereka.

“Ibu bapa membuat laporan polis tetapi tidak mencari mereka. Kanak-kanak memberitahu kami mereka ingin mengalami kehidupan di luar.

Mereka pulang setelah menyedari betapa sukarnya kehidupan itu dan pada hari ini anak-anak cepat matang.

Berdasarkan nota itu, ACP Ong menasihatkan ibu bapa supaya tidak menyebarkan maklumat kemungkinan belaku penculikan sebelum membuat laporan polis kerana ia menggariskan bahawa boleh membawa kepada situasi yang mengancam nyawa.

“Apabila anda membuat menyebarkan maklumat itu, penculik akan menghubungi keluarga dan mungkin menyerah dan membunuh kanak-kanak itu,” katanya.

Menurut laporan, portal Kanak-Kanak Hilang akan dimaklumkan secara automatik dengan butir-butir berkaitan kanak-kanak yang hilang dalam masa 24 jam dari laporan yang difailkan.

Media sosial memainkan peranan penting dalam menacri kanak-kanak yang hilang, PDRM bekerjasama dengan Facebook pada bulan November melalui Peringatan Nasional Urus Niaga (NUR) akan disebarkan kepada komuniti media sosial, khususnya untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun yang menjadi suspek penculikan terbabit.

Walaupun bilangan kanak-kanak yang hilang membimbangkan, sumber melaporkan bahawa sesetengah ibu bapa terlepas pandang pentingnya melaporkan semula kepada polis apabila anak-anak telah dijumpai atau pulang dengan selamat ke rumah.

“Ibu bapa mempunyai tanggungjawab sosial untuk melaporkan kepada polis apabila anak-anak mereka pulang,” tambahnya.

Sumber – Malaysiadigest Via – siakapkeli

 

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: