Gara2 Prank Ikan Jerung , Lelaki Ini Parah Diserang Nelayan!

Hikayat Dunia

 

THAILAND | Seorang pelancong Amerika hampir terbunuh pagi ini oleh nelayan tempatan kerana menyangkanya sebagai seekor ikan jerung sebenar.

David Smith, 27, dan dua rakannya sedang menikmati hari pertama percutian dua minggu di Thailand dan telah memutuskan untuk meluangkan sedikit masa di pantai.

Sekitar 10:00 pagi, Encik Smith bergerak beberapa ratus meter dari kawan-kawannya dan dengan senyap-senyap memakai sirip jerung palsu untuk tujuan prank.

Dia mula berenang ke arah pantai dengan hanya sirip yang muncul dari air, menimbulkan tindak balas segera daripada nelayan tempatan.

Image result for fake shark fin

-Gambar Hiasan-

 

Lebih daripada sedozen bot nelayan yang dipenuhi dengan lelaki yang bersenjata harpun ikan mengepung lelaki muda itu hanya 20 meter jauhnya dari rakan-rakannya.

Mereka melancarkan beberapa lontaran harpun ikan masing-masing ke arah pelancong itu dan berjaya mengenainya sebanyak sembilan kali sebelum mereka menyedari kesilapan mereka.

Image result for fish harpoon

-Gambar Hiasan-

 

Menurut Francis McKensie, salah seorang rakan mangsa yang menyaksikan insiden itu, nelayan-nelayan tersebut betul-betul bertindak balas dengan pantas.

“Kami tidak pernah melihat David atau siripnya menghampiri. Kami hanya melihat sekumpulan bot nelayan bergegas melepasi kami dan menembak puluhan harpun”

Encik McKensie berkata rakannya dengan pantas muncul dari air, menjerit dari kesakitan, dan berteriak ‘Saya bukan ikan jerung!’, Tetapi dia segera dilontar oleh dua harpun ikan lain.”

Para nelayan akhirnya menyedari bahawa Encik Smith bukan bukan ikan jerung dan mereka dengan cepat membawa dia ke pantai dan meminta bantuan.

Pemuda itu dihantar ke Hospital Antarabangsa Pattaya, di mana doktor akhirnya dapat menstabilkannya selepas enam jam rawatan intensif.

Ketua Polis Negara Thailand, Somyot Poompanmoung berkata, dia sangat gembira mendengar bahawa mangsa telah selamat, dan mengisytiharkan bahawa nelayan-nelayan yang mencederakan pelancong Amerika secara tidak sengaja itu tidak akan didakwa kerana mereka hanya bertindak untuk mempertahankan diri dan perenang-perenang lain di situ.

Sirip ikan jerung palsu telah menjadi barang popular di kalangan orang pranksters selama lebih dari dua puluh tahun, dan telah menyebabkan beberapa insiden malang.

Pada tahun 2009, dua wanita cedera parah di Australia selepas dipijak oleh sekumpulan perenang yang melarikan diri dari seorang lelaki dengan sirip.

Pada tahun 1996, seorang lelaki dilanggar oleh 16 peluru dan terbunuh di Florida selepas menghampiri sebuah pantai persendirian ketika memakai sirip ikan jerung palsu.

Walaupun banyak kemalangan dan amaran daripada pihak berkuasa, masih banyak pencari keseronokan terus membeli dan memakai barang-barang ini untuk mencuba dan menakutkan kawan-kawan dan keluarga mereka.

 

Sumber: Pagez.Social

 

 

 

 

Hikayat Dunia
“Kevin Morais Yang Salurkan Maklumat Mengenai Kes Penyelewengan 1MDB Kepada Saya” – Clare Brown

Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown mendedahkan, mendiang Kevin Morais yang menyalurkan maklumat mengenai siasatan Jabatan Peguam Negara (AGC) mengenai kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang pernah menjadi anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). “Saya dihubungi secara langsung oleh orang itu (yang menyiapkan kertas pertuduhan). Saya rasa dia adalah …

Hikayat Dunia
KP SPRM Dedahkan Yang Beliau Pernah Diugut & Diintip Ketika Siasatan 1MDB Dulu..

22 Mei – Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia yang baharu, Dato’ Sri Haji Mohd Shukri Abdul telah mengadakan satu sidang media di ibu pejabat SPRM di Putrajaya. Beliau tampil dalam sidang media tersebut dan menceritakan pengalaman beliau ketika menyiasat kes 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) sebelum beliau dikatakan bersara …

Hikayat Dunia
Di usia 92 Tahun, Tun M Pandu Kereta Sendiri Untuk Memimjau Apa Yang Terjadi Di Kuala Lumpur..

Video Penuh Berada Di Bawah Artikel Kenapa Dr Mahathir pandu sendiri kereta Ini bukan kali pertama Perdana Menteri Malaysia ke 7, Tun Mahathir memandu kereta sendiri. Beliau tidak menggunakan pemandu peribadi dan pada usia yang menjangkau 93 tahun beliau masih kuat dan boleh pandu sendiri. Sebelum ini akhbar Sinar Harian …

%d bloggers like this: