Saintis Dedah Umur Terbaik Untuk Wanita Mengandung Dan Menjadi Ibu!

Image result for gambar ibu mendukung bayi
Hikayat Dunia

 

Melahirkan dan membesarkan anak adalah perjalanan hidup yang paling indah, dan bilakah “masa yang tepat” sebenarnya untuk menjadi seorang ibu? Penyelidikan baru mendapati bahawa ibu yang mengandung selepas umur 35 tahun mempunyai manfaat yang paling besar.

Dari segi sejarah, kehamilan selepas umur 35 sebelum ini dianggap berisiko, namum umur purata wanita menjadi ibu buat kali pertama terus meningkat,dan ianya bukan sekadar trend. Wanita berusia 30-an dan 40-an berasa lebih selamat dan lebih bertenaga, dan mereka lebih cenderung berasa yakin dalam hubungan dan kerjaya mereka.

Ilmu pengetahuan sains telah menemui manfaat baru yang berkaitan dengan kehamilan lewat.

Para penyelidik dan saintis melakukan beberapa ujian ke atas pada 830 wanita menopause. Peserta dalam kajian telah diuji dari segi perancangan, persepsi visual, ingatan lisan, tumpuan, dan perhatian. Mereka mendapati bahawa wanita yang mempunyai bayi pertama mereka selepas umur 24 tahun memberi keputusan yang lebih baik pada ujian ketajaman mental, penyelesaian masalah, dan kemahiran lisan berbanding dengan mereka yang menjadi ibu berusia antara 15 dan 24 tahun, manakala wanita yang mempunyai bayi terakhir mereka selepas 35 mempunyai ingatan lisan dan kognisi yang lebih baik.

Image result for gambar ibu mengandung

Apakah sebabnya yang menjadikan mereka mempunyai pemikiran yang lebih tajam?

Ia berkaitan dengan peningkatan hormon – estrogen dan progesteron – semasa kehamilan, yang didapati mempunyai kesan yang baik terhadap kimia dan fungsi otak, terutamanya jika kehamilan terakhir berlaku pada zaman kemudian.

Membuat keputusan bila mempunyai bayi tidak mudah, dan kehamilan pada usia apa pun mempunyai kelebihan dan kekurangan. Yang penting ialah anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor anda untuk membuat kehamilan anda sihat sebaik mungkin.

 

Sumber : Bright Side

 

 

 

 

.

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: