Saintis Dedah Umur Terbaik Untuk Wanita Mengandung Dan Menjadi Ibu!

Image result for gambar ibu mendukung bayi
Hikayat Dunia

 

Melahirkan dan membesarkan anak adalah perjalanan hidup yang paling indah, dan bilakah “masa yang tepat” sebenarnya untuk menjadi seorang ibu? Penyelidikan baru mendapati bahawa ibu yang mengandung selepas umur 35 tahun mempunyai manfaat yang paling besar.

Dari segi sejarah, kehamilan selepas umur 35 sebelum ini dianggap berisiko, namum umur purata wanita menjadi ibu buat kali pertama terus meningkat,dan ianya bukan sekadar trend. Wanita berusia 30-an dan 40-an berasa lebih selamat dan lebih bertenaga, dan mereka lebih cenderung berasa yakin dalam hubungan dan kerjaya mereka.

Ilmu pengetahuan sains telah menemui manfaat baru yang berkaitan dengan kehamilan lewat.

Para penyelidik dan saintis melakukan beberapa ujian ke atas pada 830 wanita menopause. Peserta dalam kajian telah diuji dari segi perancangan, persepsi visual, ingatan lisan, tumpuan, dan perhatian. Mereka mendapati bahawa wanita yang mempunyai bayi pertama mereka selepas umur 24 tahun memberi keputusan yang lebih baik pada ujian ketajaman mental, penyelesaian masalah, dan kemahiran lisan berbanding dengan mereka yang menjadi ibu berusia antara 15 dan 24 tahun, manakala wanita yang mempunyai bayi terakhir mereka selepas 35 mempunyai ingatan lisan dan kognisi yang lebih baik.

Image result for gambar ibu mengandung

Apakah sebabnya yang menjadikan mereka mempunyai pemikiran yang lebih tajam?

Ia berkaitan dengan peningkatan hormon – estrogen dan progesteron – semasa kehamilan, yang didapati mempunyai kesan yang baik terhadap kimia dan fungsi otak, terutamanya jika kehamilan terakhir berlaku pada zaman kemudian.

Membuat keputusan bila mempunyai bayi tidak mudah, dan kehamilan pada usia apa pun mempunyai kelebihan dan kekurangan. Yang penting ialah anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor anda untuk membuat kehamilan anda sihat sebaik mungkin.

 

Sumber : Bright Side

 

 

 

 

.

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: