[ AWAS!!! ] Scammer Mengaku Dari Bank Negara, Akauntan Ditipu RM510,000

Hikayat Dunia

 

AWAS SEMUA!!!

Seorang akauntan telah kehilangan RM510,000 untuk sindiket penipuan telefon yang menyamar sebagai Bank Negara, awal bulan ini.

Akauntan berusia 53 tahun yang ingin dikenali sebagai Lim berkata, ia bermula pada 4 Oktober apabila beliau menerima perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) di pejabatnya di Jalan Thean Teik kira-kira pukul 9 pagi.

Beliau berkata SMS itu adalah untuk mengesahkan jika dia telah menggunakan kad kredit CIMB Banknya untuk membeli barang kemas bernilai RM4,299, dan dia boleh mengesahkan pembelian dengan menghubungi nombor telefon.

Beliau mula mengesyaki sesuatu tak kena, kerana dia tidak memiliki kad sedemikian, Lim kemudian menghubungi nombor seperti yang tertera di sms untuk menyiasat mengenainya.

“Seorang wanita yang menjawab panggilan saya memberitahu saya bahawa kad itu telah didaftarkan di bawah nama saya di Johor Baru pada 25 Ogos, dan terdapat tunggakan sebanyak RM7,900.45.”

Beliau berkata beliau juga memberitahu beliau bahawa namanya mungkin telah disalahgunakan dan meminta beliau menghubungi “Bank Negara” untuk siasatan dijalankan.

Beliau berkata beliau percaya wanita itu ketika dia mendengar kes-kes serupa yang melibatkan kliennya bahawa butiran peribadi mereka telah disalahgunakan sebelum ini.

Beliau berkata beliau juga diminta memberikan semua perincian perbankannya supaya “Bank Negara” dapat membekukan akaunnya dengan segera.

“Saya juga diberi nombor laporan Bank Negara dan diberitahu bahawa pegawai akan berhubung dengan saya.

“Apabila pegawai menelefon saya kira-kira jam 2 petang pada hari yang sama, dia meminta saya memindahkan semua wang saya dari akaun saya ke akaun ‘Bank Negara dikawal’.”

Lim berkata “pegawai” kemudian memberinya nombor akaun dua orang.

“Saya segera memindahkan RM200,000 ke dalam akaun,” katanya, sambil menambah bahawa pegawai itu juga memberitahunya untuk menyimpan slip bank dan menghasilkannya di mahkamah kemudian.

Keesokan harinya, beliau berkata beliau menerima panggilan lain dari pegawai yang sama untuk mengatakan bahawa kesnya akan disiasat oleh seorang pegawai wanita.

“Kali ini, pegawai wanita itu menelefon saya dan meminta saya untuk menarik balik baki jumlah wang saya untuk dimasukkan ke dalam akaun dikawal Bank Negara.

“Mereka memberitahu saya jika bank saya bertanya tentang mengapa jumlah transaksi pengeluaran besar, saya harus memberitahu bahawa wang itu akan digunakan untuk mengubahsuai rumah saya.

“Sekali lagi, saya memindahkan RM200,000 ke dalam akaun yang sama dan satu lagi RM110,000 ke bank lain.

Lim berkata pegawai wanita tersebut kemudian memberitahunya bahawa dia akan diberikan buku simpanan bank pada jam 5 petang hari itu tetapi dia masih belum mendapat apa-apa.

Beliau berkata hanya ketika itu dia baru sedar yang dia telah ditipu dan membuat laporan di balai polis Air Itam.

Beliau berkata beliau menghubungi polis dan diberitahu bahawa siasatan mereka masih belum selesai.

“Saya juga telah mengemukakan laporan saya kepada Bank Negara yang memaklumkan kepada saya bahawa saya telah menjadi mangsa sindiket,” katanya.

Sementara itu, ketua biro perkhidmatan awam dan aduan MCA Pulau Pinang Gui Guat Lye menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dan mengabaikan apabila mereka menerima sebarang panggilan sedemikian pada masa akan datang.

“Lebih baik jika mereka boleh pergi terus ke bank untuk memeriksa dan bukan membuat panggilan.

“Kami berharap kes Lim akan bertindak sebagai pembuka mata kepada orang lain supaya mereka tidak akan menjadi mangsa penipuan seperti itu pada masa akan datang,” katanya.

 

Sumber : NST Online

 

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: