Lelaki Waris Peti Besi Simpanan Buruk Keluarga Dan Terkejut Besar Apabila Membukanya…

Hikayat Dunia

Bayangkan sekiranya kamu yang tiba-tiba mewarisi peti besi simpanan keluarga lama-di mana kamu langsung tidak mengetahui apa kandungannya.

Selepas dengan susah payahnya berjaya memindahkan peti besi tersebut yang beratnya 454 kilogram dari bilik bawah tanah rumah pakcik moyangnya bakal dirobohkan dalam keadaan selamat, Jacob, pemilik barunya, tidak terfikir apa yang mungkin ada di dalamnya, Jacob membuka peti besi tersebut dan terkejut dengan dengan apa yang dijumpainya….

Pada mulanya peti tersebut hanya kelihatan seperti mengandungi dokumen2 lama dan nampak tidak menarik.

“Saya tidak tahu apa yang saya akan jumpa mulanya apabila saya memusing kunci ini. Arwah pakcik moyang saya suka emas, tanah, dan barang2 klasik, tetapi dia membuat wangnya di pasaran saham kebanyakannya. Menjadi petani di tengah-tengah Illinois mustahil boleh dapat banyak dividen dan dia tahu itu. ”

Namun selepas memeriksa kesemua dokumen tersebut, dia menemui dua jenis Sijil Saham Disney berbeza berjumlah 30 saham. Dari apa yang kami faham, trust funding pakcik moyang saya (yang namanya sijil-sijil masuk) telah ditutup dan dibubarkan apabila dia lulus. ”

Tetapi beberapa pengguna Imgur mencadangkan agar Jacob berjumpa pakar penasihat kewangan (selepas Jacob share berkenaan dengan proses pemindahan peti besi itu di media sosial Imgur), dan Jacob menuruti cadangan tersebut.

“Selepas berhubung dengan [penasihat kewangan] dan melakukan beberapa kertas kerja dan penyelidikan, ternyata sijil-sijil ini ini masih valid!!!

Menurut pakar, sijil2 saham tersebut tersebut masih masih ada value dan tunggakan yang belum diclaim oleh pemilik , dan kini bernilai lebih dari $ 50,000! (RM211,175.00). Datuk Jacob dan Jacob dan saya sekarang sedang melalui proses menukar nama pada sijil daripada trustfund pakcik moyang saya supaya mereka boleh claim tunggakan tersebut.

Ini memang cerita gila. Anda tidak tahu apa khazanah tersembunyi yang akan dijumpai di rumah nenek moyang kita. Pernahkah anda menemui sesuatu yang yang bernilai seperti ini?

 

Sumber : Imgur

 

 

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: