“Aku ingin mataku dapat melihat kembali..” – Remaja Sambut Hari Lahir Buta Dibaling Tepung Dan Telur

Remaja Sambut Hari Lahir Buta Dibaling Tepung Dan Telur
Hikayat Dunia

”Aku ingin mataku dapat melihat kembali”

Itulah kata-kata seorang remaja 18 tahun yang dikenali sebagai M.Yusuf yang buta akibat terkena jangkitan akibat lemparan telur busuk oleh rakannya sendiri ketika meraikan hari jadinya.

Kisah itu diceritakan oleh kakak mangsa sendiri menerusi laman media sosial facebook seperti mana yang dilaporkan oleh Tribun Medan semalam.

Menerusi sumber tersebut, kejadian berkenaan berlaku pada bulan lalu, ketika mangsa meraikan hari jadinya, salah seorang rakannya membaling telur busuk dan matanya terkena percikan dari telur tersebut.

Hanya selepas beberapa hari, Yusuf mengalami sakit mata dan dibawa berjumpa pakar mata oleh kakaknya. Setelah diperiksa, terdapat selaput putih yang menyelaputi matanya.

Dibaling Tepung Dan Telur Ketika Sambut Hari Lahir, Remaja Buta Berharap Dapat Penglihatannya Semula

Tiada yang lebih sedih bagi remaja berkenaan apabila doktor mengesahkan bahawa mata kirinya telah buta.

Sebagai seorang kakak yang bertanggungjawab ke atas adiknya selepas ketiadaan kedua orang tuanya, kakaknya begitu terpukul dengan nasib yang menimpa adik kesayangannya itu.

Kedua adik beradik berkenaan diasuh oleh nenek mereka sejak kecil, kini satu mata adiknya sudah tidak dapat melihat lagi.

“Aku ingin mataku dapat melihat kembali..” - Remaja Sambut Hari Lahir Buta Dibaling Tepung Dan Telur

 

Pada status berkenan, kakak Yusuf turut memuat naik sekeping gambar yusuf yang tertunduk ke bawah dan langsung tiada keceriaan di wajahnya.

“Kakak, aku ingin mataku dapat melihat kembali..”

Hanya itu kata-kata Yusuf kepada kakaknya, sedih bercampur pilu begitu jelas terlihat ketika Yusuf mengungkapkan kata kata itu.

“Sebagai seorang kakak, saya hanya mampu berdoa serta memberikan semangat, semoga selepas ini tidak ada lagi kejadian-kejadian bodoh yang terjadi kepada seseorang seperti adik saya.”

“Hanya kerana suka suka, tanpa sedar kita telah merosakkan masa depan orang lain”, tulisnya.

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: