13 Makna Dan Sindiran Tersirat Taylor Swift Dalam Video Klip “Look What You Made Me Do”

Hikayat Dunia

 

Penyanyi dan penulis lagu Taylor Swift kini sedang popular dengan single terbarunya, “Look What You Made Me Do”.

Dari video teaser dan lirik yang diterbitkan sebelum ini, pengkritik pada mulanya berfikir bahawa Taylor hanya menyindir rapper Kanye West untuk persengketaan mereka yang tidak berkesudahan.

Walau bagaimanapun, apabila Swift mengeluarkan video muzik lagu pada hari Ahad (8/27/2017), peminat menyedari bahawa ia bukan hanya mengenai Kanye West yang tertanam dalam video ini. Malah, terdapat 13 perkara tersembunyi yang lain

 

1. Tombstone Nils Sjoberg

Video ini dibuka dengan pemandangan di tanah perkuburan. Terdapat batu nisan dengan nama Nils Sjoberg. Ia adalah nama samaran Swift ketika dia menulis lagu “This Is What You Came For” dengan bekas kekasihnya, DJ Calvin Harris.

2. Kostum di video “Out of the Woods”

Masih di adegan pembukaan, Swift muncul dari dalam kubur dan terlihat seperti zombie. Ia tampak mengenakan terusan biru yang pernah dikenakannya dalam klip video “Out of the Woods” yang ada dalam album 1989.

Rolling Stone memaparkan bisa saja hal tersebut mengindikasikan bahwa era Taylor di masa 1989 sudah lewat.

3. Met Gala 2014 Dress

Taylor juga memakai pakaian merah jambu yang direka oleh Oscar de la Renta yang dipakai semasa Met Gala 2014. Pada masa itu, boleh memakai pakaian yang dirasakan sebagai impian Taylor begitu nyata.

4. Satu dolar dalam tab mandi

Taylor Swift kelihatan merendam permata. Walau bagaimanapun, di sebelah kanan kelihatan satu dolar. Peminat berkata wang itu merujuk kepada wang pampasan yang diberikan kepadanya dalam kes gangguan seksualnya.

5. Gores “Et Tu Brute”

Swift duduk di atas takhta emasnya yang penuh dengan ular. Di atas takhtaya, ia berkata “Et tu Brute,” kutipan dari Julius Caesar kepada William Shakespeare. Kalimah itu diucapkan oleh Caesar ketika ditikam dari belakang oleh temannya, Brutus.

6. Ular Menghidangkan Teh

Reptilia ini muncul menuang teh panas ke dalam segelas cawan yang kemudiannya diambil Taylor. Hal ini boleh bermakna bahawa ia punya banyak gosip untuk diceritakan, terutama yang berkaitan dengan Kanye West dan Kim Kardashian. Ia juga berkaitan dengan reputasi Taylor sebagai ular berbisa.

7. Kemunculan “Katy Perry”

Terdapat adegan di mana rambut Swift menyerupai Katy Perry. Taylor juga dilihat memenangi trofi Grammy. Hal itu mengingatkan bahawa Swift sudah memenangi 10 Grammy sedangkan Perry belum sama sekali walaupun beberapa kali dicalonkan.

 

8. Taylor Swift dan krewnya merompak Stream.co

Penyanyi “Back to December” dilihat berayun kayu besbol ketika dia memasuki sebuah bank bernama Stream Co. Ini mengingatkan tentang pertikaian sebelumnya mengenai perkhidmatan streaming muzik.

9. Model yang diperbuat daripada plastik

Dengan kostum hitam, Taylor dilihat memimpin banyak model di Squad U, kilang fiksyen yang menghasilkan model yang diperbuat daripada plastik. Bilangan model yang kelihatan seperti perkara plastik menimbulkan idea yang berkaitan dengan sahabat palsu.

10. T-shirt “I Heart TS”

Dalam video ini terdapat adegan di mana Taylor menari disertai oleh lapan penari lelaki di belakangnya. Penari itu memakai t-shirt bertulis dengan I Heart TS, mirip dengan baju yang dipakai oleh mantan pacarnya, Tom Hiddleston.

11. Gunung Taylor Swift

Penyanyi bernama lengkap Taylor Alison Swift ini berdiri penuh kemenangan di atas “gunung” yang merangkumi pelbagai personaliti dan ia kelihatan di masa lalu. Ada penari balet dari lagu “Shake It Off” hingga siswi kutu buku di lagu “You Belong With Me”. Ia adalah era baru diri.

12. Kehadiran sahabat-sahabat

Taylor pernah memakai jersi putih berlabel Junior Jewels dalam klip video “You Belong With Me”. Kini, ada tambahan tulisan nama-nama sahabat baiknya, yakni Gigi (Hadid), Martha (Hunt), Abigail (Anderson), Blake (Lively), Ryan (Reynolds), Claire (Kislinger), Ed (Sheeran), juga Selena ( Gomez). Lena (Dunham), Este (Haim), Danielle (Haim), Alana (Haim), dan Todrick (Hall).

13. “Twin” Taylor Swift

Pada akhir video, Taylor muncul dalam beberapa tokoh dan mengejek antara satu sama lain. Banyak orang banteng yang melemparkannya dipanggil di tempat kejadian. Sebagai contoh, ungkapan terkejut apabila namanya diumumkan sebagai pemenang, berpura-pura, juga meletakkan dirinya sebagai mangsa.

Lagu “Look What You Made Me Do” adalah single pertama dari album Reputation, yang akan dikeluarkan pada 10 November 2017. Lagu itu dikeluarkan pada hari Khamis (8/24/2017).

Kepada yang belum pernah menonton video klip Taylor Swift “Look What You Made Me Do”, anda boleh menontonnya di sini :

Taylor Swift – Look What You Made Me Do

 

Sumber : Pelbagai

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: