Kerja 12 Jam Sehari Selama 7 Tahun Tanpa Dibayar OT , Pekerja Akhirnya Saman Majikan Dan Menang RM450,000!!!

Young Man Sues Boss for Overtime Pay After Working 12 Hours Daily for 7 Years - WORLD OF BUZZ 1
Hikayat Dunia

Bekerja untuk hidup adalah salah satu perkara yang perlu kita lakukan untuk terus hidup tetapi lelaki ini di Jepun adalah seorang lelaki yang rajin. Selama tujuh tahun yang lalu, lelaki berusia 31 tahun ini bekerja keras selama enam hari seminggu dan 12 jam setiap hari. Namun, dia tidak menerima pampasan atau bayaran yang sesuai untuk kerjanya.

Berlaku di Jepun, menurut Chinapress, lelaki ini bekerja di sebuah internet kafe dari tahun 2009 hingga 2016. Enam hari seminggu, dia akan bekerja dari jam 10 pagi – 10 malam tetapi dia tidak menerima gaji lebih masa kerana dia tidak tahu yang dia boleh mendapatkan wang tambahan untuk masa kerja tambahan. Oleh itu, beliau memutuskan untuk menyaman majikannya dan meminta pampasan sebanyak 25 juta Yen (lebih kurang RM938,000) untuk jam kerja yang kurang dibayarnya.

Young Man Sues Boss for Overtime Pay After Working 12 Hours Daily for 7 Years - WORLD OF BUZZ

Selepas sesi di mahkamah, hakim memutuskan untuk memihak kepada beliau dan mengarahkan syarikat itu untuk membayar lelaki itu sebanyak 12 juta Yen (RM450,285) kerana mereka mengatakan bahawa syarikat itu tidak menjelaskan bahawa dia boleh menerima bayaran lebih masa. Nampaknya gajinya sepatutnya dikira sebagai separuh basic dan separuh fixed OT tetapi syarikat itu tidak memberitahunya tentang perkara ini.

Hakim juga mengatakan bahawa dari 2014 hingga 2016 dan seterusnya, kadar masa kerja telah meningkat tetapi mereka tidak melakukan apa-apa pun tentang hal itu.

Rupa-rupanya, lelaki itu telah bekerja lebih dari 82 hingga 123 jam setiap bulan untuk syarikat itu tetapi mereka cuba mengelakkan kenaikan gajinya selama berjam-jam.

Peguam lelaki itu berkata, “Ini adalah cara yang paling biasa bagi syarikat untuk mendapatkan lebih masa daripada pekerja mereka tanpa penambahan kos”

Semak kontrak pekerjaan dan undang-undang buruh anda. Pastikan anda mengetahui hak-hak anda supaya tidak ditipu seperti orang ini. Ingat untuk mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat juga.

 

Sumber : WOB

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: