Kerja 12 Jam Sehari Selama 7 Tahun Tanpa Dibayar OT , Pekerja Akhirnya Saman Majikan Dan Menang RM450,000!!!

Young Man Sues Boss for Overtime Pay After Working 12 Hours Daily for 7 Years - WORLD OF BUZZ 1
Hikayat Dunia

Bekerja untuk hidup adalah salah satu perkara yang perlu kita lakukan untuk terus hidup tetapi lelaki ini di Jepun adalah seorang lelaki yang rajin. Selama tujuh tahun yang lalu, lelaki berusia 31 tahun ini bekerja keras selama enam hari seminggu dan 12 jam setiap hari. Namun, dia tidak menerima pampasan atau bayaran yang sesuai untuk kerjanya.

Berlaku di Jepun, menurut Chinapress, lelaki ini bekerja di sebuah internet kafe dari tahun 2009 hingga 2016. Enam hari seminggu, dia akan bekerja dari jam 10 pagi – 10 malam tetapi dia tidak menerima gaji lebih masa kerana dia tidak tahu yang dia boleh mendapatkan wang tambahan untuk masa kerja tambahan. Oleh itu, beliau memutuskan untuk menyaman majikannya dan meminta pampasan sebanyak 25 juta Yen (lebih kurang RM938,000) untuk jam kerja yang kurang dibayarnya.

Young Man Sues Boss for Overtime Pay After Working 12 Hours Daily for 7 Years - WORLD OF BUZZ

Selepas sesi di mahkamah, hakim memutuskan untuk memihak kepada beliau dan mengarahkan syarikat itu untuk membayar lelaki itu sebanyak 12 juta Yen (RM450,285) kerana mereka mengatakan bahawa syarikat itu tidak menjelaskan bahawa dia boleh menerima bayaran lebih masa. Nampaknya gajinya sepatutnya dikira sebagai separuh basic dan separuh fixed OT tetapi syarikat itu tidak memberitahunya tentang perkara ini.

Hakim juga mengatakan bahawa dari 2014 hingga 2016 dan seterusnya, kadar masa kerja telah meningkat tetapi mereka tidak melakukan apa-apa pun tentang hal itu.

Rupa-rupanya, lelaki itu telah bekerja lebih dari 82 hingga 123 jam setiap bulan untuk syarikat itu tetapi mereka cuba mengelakkan kenaikan gajinya selama berjam-jam.

Peguam lelaki itu berkata, “Ini adalah cara yang paling biasa bagi syarikat untuk mendapatkan lebih masa daripada pekerja mereka tanpa penambahan kos”

Semak kontrak pekerjaan dan undang-undang buruh anda. Pastikan anda mengetahui hak-hak anda supaya tidak ditipu seperti orang ini. Ingat untuk mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat juga.

 

Sumber : WOB

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: