Kasih Ibu Tiada Tandingan, Sanggup Redah Api Sehingga Badan 70% Melecur Dan Kini Koma Kerana Selamatkan Anak Dari Kebakaran…

Brave M'sian Mother Dashes Through Fire to Save Children, Suffers 70% Burns - WORLD OF BUZZ 3
Hikayat Dunia

Cinta ibu tidak mengenal batas kerana dia akan melakukan apa sahaja untuk anak-anaknya, malah menyerahkan hidupnya sendiri. Janda yang berani di Teluk Intan, Perak adalah bukti hidup fakta ini selepas dia berlari ke kebakaran untuk menyelamatkan anak-anaknya dan mengalami luka bakar pada 70% tubuhnya.

Menurut Sinchew, ibu yang berumur 43 tahun ini, Wu Mei Li telah kehilangan suaminya tiga tahun lalu. Dia kemudian berpindah ke Bagan Datuk, Perak bersama tiga anaknya beberapa bulan lalu ketika kampung halamannya berada di sana. Walau bagaimanapun, tragedi melanda pada hari Rabu, 18 Oktober sekitar 2.30 pagi ketika rumah yang mereka tinggal dalam kebakaran.

Brave M'sian Mother Dashes Through Fire to Save Children, Suffers 70% Burns - WORLD OF BUZZ

Sumber Gambar : Sinchew

 

Salah seorang anaknya berkata, “Jiran-jiran memberitahu kami bahawa ibu saya telah bangun lebih awal untuk pergi ke bilik mandi apabila dia mengesan bau aneh di rumah. Sama seperti dia menyalakan lampu untuk menyiasat, terdapat letupan di hadapan rumah dan mereka mengesyaki bahawa ia adalah kebocoran gas yang dicetuskan oleh suis elektrik. ”

Jiran-jirannya terbangun dengan bunyi yang kuat dan cepat bergegas untuk menyiasat. Mereka terkejut apabila melihat rumah Wu berbaring, sementara pintu depannya hancur. Mereka melihat rumah itu sudah terbakar dan dengan cepat menyeret Wu keluar.

Brave M - WORLD OF BUZZ

Sumber Gambar : Sinchew

 

Walau bagaimanapun, jiran-jiran melihat bahawa dia bersendirian dan bertanya kepadanya tentang anak-anaknya. Ibu tercengang dengan cepat menyedari bahawa anak-anak kesayangannya masih tidak menyedari kebakaran itu. Dia berlari kembali ke rumah, melalui api di mana anak-anaknya sedang tidur di belakang. Sungguh berani!

Nasib baik, mereka semuanya selamat dari kebakaran tetapi Wu menderita kecederaan teruk kerana lebih daripada 70% tubuhnya diliputi oleh luka bakar. Itu sangat sedih!

Ibu yang berani ini kini sedang koma dan dirawat di sebuah hospital di Ipoh. Kisah sedih ibu yang bekerja keras ini, yang bekerja di sebuah kedai kopi untuk memenuhi keperluan anak-anaknya menyentuh hati penduduk kampung dan mereka memutuskan untuk mengumpul wang untuk membantu keluarganya. Malah, salah seorang daripada mereka telah menyumbangkan RM1,000 kepada keluarga.

Brave M'sian Mother Dashes Through Fire to Save Children, Suffers 70% Burns - WORLD OF BUZZ 2

Sumber Gambar : Sinchew

Sumber : WOB

 

 

Hikayat Dunia
“Kevin Morais Yang Salurkan Maklumat Mengenai Kes Penyelewengan 1MDB Kepada Saya” – Clare Brown

Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown mendedahkan, mendiang Kevin Morais yang menyalurkan maklumat mengenai siasatan Jabatan Peguam Negara (AGC) mengenai kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang pernah menjadi anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). “Saya dihubungi secara langsung oleh orang itu (yang menyiapkan kertas pertuduhan). Saya rasa dia adalah …

Hikayat Dunia
KP SPRM Dedahkan Yang Beliau Pernah Diugut & Diintip Ketika Siasatan 1MDB Dulu..

22 Mei – Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia yang baharu, Dato’ Sri Haji Mohd Shukri Abdul telah mengadakan satu sidang media di ibu pejabat SPRM di Putrajaya. Beliau tampil dalam sidang media tersebut dan menceritakan pengalaman beliau ketika menyiasat kes 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) sebelum beliau dikatakan bersara …

Hikayat Dunia
Di usia 92 Tahun, Tun M Pandu Kereta Sendiri Untuk Memimjau Apa Yang Terjadi Di Kuala Lumpur..

Video Penuh Berada Di Bawah Artikel Kenapa Dr Mahathir pandu sendiri kereta Ini bukan kali pertama Perdana Menteri Malaysia ke 7, Tun Mahathir memandu kereta sendiri. Beliau tidak menggunakan pemandu peribadi dan pada usia yang menjangkau 93 tahun beliau masih kuat dan boleh pandu sendiri. Sebelum ini akhbar Sinar Harian …

%d bloggers like this: