Gadis 19 Tahun Sempat Tweet Sebelum Dibunuh Atas Alasan “Menjaga Kehormatan”

honor killing
Hikayat Dunia

Badan Celine Dookhran yang berusia 19 tahun itu telah ditemui di dalam peti sejuk setelah disyaki dibunuh atas dasar “menjaga kehormatan”. Dia berasal dari latar belakang India Muslim dan telah diculik oleh lelaki bertopeng bersama wanita lain pada Rabu lepas.

Kedua-dua wanita itu dibelenggu, terikat dan dipaksa merogol di sebuah rumah di Kingston-on-Thames di barat daya London. Wanita lain berusia 20-an dan terselamat daripada serangan itu, ketika dia semakin baik setelah dia dijaga di rumah sakit.

Sebaliknya, Celine kehilangan nyawa selepas lehernya disembelih oleh penculik.

Celine baru-baru ini telah memulakan hubungan dengan seorang lelaki Arab Muslim, menurut The Times dan kematiannya dianggap sebagai “pembunuhan atas dasar kehormatan (Honor killing) .”

Mujahid Arshid, 33 tahun, muncul di Mahkamah Majistret Wimbledon dan didakwa melakukan kesalahan pembunuhan, penculikan, cubaan pembunuhan dan rogol.

Vincent Tappu yang berusia 28 tahun juga muncul, didakwa dengan penculikan kedua-dua wanita. Kedua-dua lelaki ini akan muncul di Old Bailey, pada 21 Ogos 2017.

Al-Fatihah kepada mangsa. Membunuh atas dasar “honor killing” ini adalah isu budaya BUKAN agama. Ianya amat menyakitkan bahawa bagaimana manusia boleh menjadi sangat keji.

Dalam akaun Twitternya, dia muncul sebagai seorang wanita muda yang rajin dan beragama yang sangat peduli terhadap saudara-saudaranya. Dia juga suka berbual dengan rakan-rakan dan sepupu tentang barangan yang berbeza seperti pakaian dan solek.

Tapi Tweet terbarunya menunjukkan keyakinannya yang betul2 menyayat hati :

“Alhamdulilah [memuji Tuhan] untuk semua yang boleh saya katakan.”

Sumber: unilad
Hikayat Dunia
“Kevin Morais Yang Salurkan Maklumat Mengenai Kes Penyelewengan 1MDB Kepada Saya” – Clare Brown

Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown mendedahkan, mendiang Kevin Morais yang menyalurkan maklumat mengenai siasatan Jabatan Peguam Negara (AGC) mengenai kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang pernah menjadi anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). “Saya dihubungi secara langsung oleh orang itu (yang menyiapkan kertas pertuduhan). Saya rasa dia adalah …

Hikayat Dunia
KP SPRM Dedahkan Yang Beliau Pernah Diugut & Diintip Ketika Siasatan 1MDB Dulu..

22 Mei – Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia yang baharu, Dato’ Sri Haji Mohd Shukri Abdul telah mengadakan satu sidang media di ibu pejabat SPRM di Putrajaya. Beliau tampil dalam sidang media tersebut dan menceritakan pengalaman beliau ketika menyiasat kes 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) sebelum beliau dikatakan bersara …

Hikayat Dunia
Di usia 92 Tahun, Tun M Pandu Kereta Sendiri Untuk Memimjau Apa Yang Terjadi Di Kuala Lumpur..

Video Penuh Berada Di Bawah Artikel Kenapa Dr Mahathir pandu sendiri kereta Ini bukan kali pertama Perdana Menteri Malaysia ke 7, Tun Mahathir memandu kereta sendiri. Beliau tidak menggunakan pemandu peribadi dan pada usia yang menjangkau 93 tahun beliau masih kuat dan boleh pandu sendiri. Sebelum ini akhbar Sinar Harian …

%d bloggers like this: