Gadis 19 Tahun Sempat Tweet Sebelum Dibunuh Atas Alasan “Menjaga Kehormatan”

honor killing
Hikayat Dunia

Badan Celine Dookhran yang berusia 19 tahun itu telah ditemui di dalam peti sejuk setelah disyaki dibunuh atas dasar “menjaga kehormatan”. Dia berasal dari latar belakang India Muslim dan telah diculik oleh lelaki bertopeng bersama wanita lain pada Rabu lepas.

Kedua-dua wanita itu dibelenggu, terikat dan dipaksa merogol di sebuah rumah di Kingston-on-Thames di barat daya London. Wanita lain berusia 20-an dan terselamat daripada serangan itu, ketika dia semakin baik setelah dia dijaga di rumah sakit.

Sebaliknya, Celine kehilangan nyawa selepas lehernya disembelih oleh penculik.

Celine baru-baru ini telah memulakan hubungan dengan seorang lelaki Arab Muslim, menurut The Times dan kematiannya dianggap sebagai “pembunuhan atas dasar kehormatan (Honor killing) .”

Mujahid Arshid, 33 tahun, muncul di Mahkamah Majistret Wimbledon dan didakwa melakukan kesalahan pembunuhan, penculikan, cubaan pembunuhan dan rogol.

Vincent Tappu yang berusia 28 tahun juga muncul, didakwa dengan penculikan kedua-dua wanita. Kedua-dua lelaki ini akan muncul di Old Bailey, pada 21 Ogos 2017.

Al-Fatihah kepada mangsa. Membunuh atas dasar “honor killing” ini adalah isu budaya BUKAN agama. Ianya amat menyakitkan bahawa bagaimana manusia boleh menjadi sangat keji.

Dalam akaun Twitternya, dia muncul sebagai seorang wanita muda yang rajin dan beragama yang sangat peduli terhadap saudara-saudaranya. Dia juga suka berbual dengan rakan-rakan dan sepupu tentang barangan yang berbeza seperti pakaian dan solek.

Tapi Tweet terbarunya menunjukkan keyakinannya yang betul2 menyayat hati :

“Alhamdulilah [memuji Tuhan] untuk semua yang boleh saya katakan.”

Sumber: unilad
budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: