Kucing Gemuk Memang Kucing Gemuk Memang Comel Kan, Tapi Tahukah Anda Penyakit Menanti Kucing Kesayangan Anda? Selamatkan Kucing Anda Sebelum Terlambat!!! Kan, Tapi Tahukah Anda Penyakit Menanti Kucing Kesayangan Anda? Selamatkan Kucing Anda Sebelum Terlambat!

Image result for kucing gemuk
Hikayat Dunia

Anda mungkin mahu membuat kucing anda gemuk kerana ia kelihatan lebih comel dan lucu. Tetapi percayalah, kucing gemuk lebih mudah terdedah kepada penyakit?

Sekiranya anda mahukan kucing anda panjang umur, pastikan kucing anda berada dalam berat idealnya. Apakah bahaya yang bersembunyi? Dan apakah penyelesaian jika kucing anda berlebihan berat badan?

Seperti manusia, obesiti pada kucing menjadikannya terdedah kepada penyakit seperti osteoartritis, diabetes, masalah pernafasan dan penyakit kulit. Masalahnya ialah, jika manusia menyedari bahawa dia berlebihan berat badan, mereka akan cuba menurunkan berat badan dengan diet dan senaman. Kucing sudah tentu tidak mengenali diet! Dia akan makan segala yang kamu berikan kepadanya. Oleh itu, anda perlu memainkan peranan penting dalam mengekalkan diet anda dan memberinya nutrisi yang mencukupi.

Jangan takut, jika kucing anda sudah berlebihan berat badan, tidak pernah terlambat untuk menurunkan berat badan.

Apakah kucingmu gemuk?

Bergantung kepada jenis baka, berat badan setiap kucing boleh berubah, tetapi biasanya antara 4-5 kg untuk kucing dewasa. Tiada skala? Cuba pegang perutnya, jika anda masih dapat merasakan tulang rusuk di belakang daging dan bulu, bermakna berat badannya cukup ideal. Sekiranya anda merasa sukar untuk mencari tulang rusuknya terutamanya perutnya untuk membendung, ia bermakna dia berat badan berlebihan. Obesiti juga boleh dilihat dari kaki belakang yang lembab.

Image result for kucing gemuk

Apa yang membuatkan dia gemuk?

Kecuali ada masalah kesihatan (walaupun sangat jarang), masalah obesitas pada kucing hanya disebabkan oleh dua perkara: makanan dan kekurangan aktiviti. Nenek moyang harus memburu terlebih dahulu makan, kemudian makan 6-8 kali setiap hari dalam ‘bahagian kecil’ (seekor tikus mengandungi kira-kira 30 kalori). Kucing moden sebenarnya mempunyai diet yang sama, tetapi tanpa perlu memburu. Ini mengakibatkan lebih banyak kalori terkumpul. Di samping itu, kerana majikan sibuk, kucing sering diberi makan 2 kali sehari dalam bahagian besar atau menyediakan makanan tetap di dalam mangkuk supaya meow dapat makan kapan saja. Bahagian yang tidak terkawal ini menjadikan kucing boleh makan lebih banyak daripada yang sepatutnya.

Image result for kucing gemuk

Mengurangi berat badan kucing

Kucing adalah karnivor sebenar, jadi anda tidak perlu menggantikan makanan dengan sayur-sayuran seperti yang anda lakukan semasa diet. Untuk diperhatikan adalah pengambilan kalori. Kalori memerlukan purata 200-225 kalori setiap hari. Anda boleh mengurangkan kepada 150 kalori, dengan syarat ia berada dalam keadaan yang sihat. Rujuk doktor haiwan jika kucing anda mempunyai keadaan kesihatan yang memerlukan sejumlah kalori. Di samping itu, pemakanan yang terlalu ketat pada kucing juga boleh menyebabkan masalah hati. Jika angka berat badan perlu dikurangkan, anda harus bersabar untuk mengurangkan perlahan-lahan. Nombor ideal adalah 1-2 kg sebulan.

Image result for kucing gemuk makan

Beri perhatian kepada kandungan nutrisi makanan. Anda boleh menggantikannya dengan makanan yang mengandungi kurang karbohidrat dan lemak. Karbohidrat meningkatkan risiko diabetes dan lemak yang menyumbang kepada kalori yang menjadikannya gemuk. Makanan yang mengandungi L-carnitine juga baik untuk mengekalkan jisim badan tanpa lemak. Beri makanan ini kepada kucing anda dalam bahagian kecil tetapi sering. Untuk yang ini anda perlu lebih teliti, ya! Tidak kurang pentingnya tidak pernah memberinya makanan manusia yang tidak terkawal jumlah kalori selain itu yang boleh membuat cirit-birit.

Banyak bergerak

Pastikan kucing anda bergerak banyak. Melangkah keluar atau bermain di rumah juga menyeronokkan. Berikan banyak mainan supaya dia tidak bosan. Ini berguna untuk membakar lemak. Anda sepatutnya membiasakan meow untuk banyak aktiviti sejak kecil, kerana yang lebih tua dia akan menjadi lebih malas.

kucing bengal bermain salju

 

Sumber : Pelbagai

 

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: