Kucing Gemuk Memang Kucing Gemuk Memang Comel Kan, Tapi Tahukah Anda Penyakit Menanti Kucing Kesayangan Anda? Selamatkan Kucing Anda Sebelum Terlambat!!! Kan, Tapi Tahukah Anda Penyakit Menanti Kucing Kesayangan Anda? Selamatkan Kucing Anda Sebelum Terlambat!

Image result for kucing gemuk
Hikayat Dunia

Anda mungkin mahu membuat kucing anda gemuk kerana ia kelihatan lebih comel dan lucu. Tetapi percayalah, kucing gemuk lebih mudah terdedah kepada penyakit?

Sekiranya anda mahukan kucing anda panjang umur, pastikan kucing anda berada dalam berat idealnya. Apakah bahaya yang bersembunyi? Dan apakah penyelesaian jika kucing anda berlebihan berat badan?

Seperti manusia, obesiti pada kucing menjadikannya terdedah kepada penyakit seperti osteoartritis, diabetes, masalah pernafasan dan penyakit kulit. Masalahnya ialah, jika manusia menyedari bahawa dia berlebihan berat badan, mereka akan cuba menurunkan berat badan dengan diet dan senaman. Kucing sudah tentu tidak mengenali diet! Dia akan makan segala yang kamu berikan kepadanya. Oleh itu, anda perlu memainkan peranan penting dalam mengekalkan diet anda dan memberinya nutrisi yang mencukupi.

Jangan takut, jika kucing anda sudah berlebihan berat badan, tidak pernah terlambat untuk menurunkan berat badan.

Apakah kucingmu gemuk?

Bergantung kepada jenis baka, berat badan setiap kucing boleh berubah, tetapi biasanya antara 4-5 kg untuk kucing dewasa. Tiada skala? Cuba pegang perutnya, jika anda masih dapat merasakan tulang rusuk di belakang daging dan bulu, bermakna berat badannya cukup ideal. Sekiranya anda merasa sukar untuk mencari tulang rusuknya terutamanya perutnya untuk membendung, ia bermakna dia berat badan berlebihan. Obesiti juga boleh dilihat dari kaki belakang yang lembab.

Image result for kucing gemuk

Apa yang membuatkan dia gemuk?

Kecuali ada masalah kesihatan (walaupun sangat jarang), masalah obesitas pada kucing hanya disebabkan oleh dua perkara: makanan dan kekurangan aktiviti. Nenek moyang harus memburu terlebih dahulu makan, kemudian makan 6-8 kali setiap hari dalam ‘bahagian kecil’ (seekor tikus mengandungi kira-kira 30 kalori). Kucing moden sebenarnya mempunyai diet yang sama, tetapi tanpa perlu memburu. Ini mengakibatkan lebih banyak kalori terkumpul. Di samping itu, kerana majikan sibuk, kucing sering diberi makan 2 kali sehari dalam bahagian besar atau menyediakan makanan tetap di dalam mangkuk supaya meow dapat makan kapan saja. Bahagian yang tidak terkawal ini menjadikan kucing boleh makan lebih banyak daripada yang sepatutnya.

Image result for kucing gemuk

Mengurangi berat badan kucing

Kucing adalah karnivor sebenar, jadi anda tidak perlu menggantikan makanan dengan sayur-sayuran seperti yang anda lakukan semasa diet. Untuk diperhatikan adalah pengambilan kalori. Kalori memerlukan purata 200-225 kalori setiap hari. Anda boleh mengurangkan kepada 150 kalori, dengan syarat ia berada dalam keadaan yang sihat. Rujuk doktor haiwan jika kucing anda mempunyai keadaan kesihatan yang memerlukan sejumlah kalori. Di samping itu, pemakanan yang terlalu ketat pada kucing juga boleh menyebabkan masalah hati. Jika angka berat badan perlu dikurangkan, anda harus bersabar untuk mengurangkan perlahan-lahan. Nombor ideal adalah 1-2 kg sebulan.

Image result for kucing gemuk makan

Beri perhatian kepada kandungan nutrisi makanan. Anda boleh menggantikannya dengan makanan yang mengandungi kurang karbohidrat dan lemak. Karbohidrat meningkatkan risiko diabetes dan lemak yang menyumbang kepada kalori yang menjadikannya gemuk. Makanan yang mengandungi L-carnitine juga baik untuk mengekalkan jisim badan tanpa lemak. Beri makanan ini kepada kucing anda dalam bahagian kecil tetapi sering. Untuk yang ini anda perlu lebih teliti, ya! Tidak kurang pentingnya tidak pernah memberinya makanan manusia yang tidak terkawal jumlah kalori selain itu yang boleh membuat cirit-birit.

Banyak bergerak

Pastikan kucing anda bergerak banyak. Melangkah keluar atau bermain di rumah juga menyeronokkan. Berikan banyak mainan supaya dia tidak bosan. Ini berguna untuk membakar lemak. Anda sepatutnya membiasakan meow untuk banyak aktiviti sejak kecil, kerana yang lebih tua dia akan menjadi lebih malas.

kucing bengal bermain salju

 

Sumber : Pelbagai

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: