Suami Isteri Terpaksa Naik Turun Mahkamah Sebab Nama Anak Mereka….

Hikayat Dunia

Sepasang suami isteri di Perancis telah dilaporkan kepada pihak berkuasa dan terpaksa melalui prosiding mahkamah kerana cuba menamakan anak mereka sebagai “Jihad.”

Pasangan tersebut datang untuk mendaftar nama anak mereka yang dianggap sangat kontroversi di dewan bandar mereka berhampiran Toulouse selepas kelahiran anak mereka pada bulan Ogos.

Tetapi pegawai yang menguruskan pendaftaran nama tersebut dengan segera melaporkannya kepada pendakwa raya, yang kini sedang dalam perbicaraan menentang permohonan menggunakan nama itu di mahkamah keluarga kerana mengaitkan nama “Jihad” dengan keganasan.

Hakim kemudian yang akan mempunyai kuasa akhir untuk mengarahkan pasangan tersebut untuk memilih nama lain.

Suami dan isteri yang tidak mahu nama mereka disebarkan cuba pertahankan nama tersebut, menyatakan bahawa perkataan “Jihad” bukan bermakna Perang Suci, tetapi sebaliknya merujuk kepada usaha, perjuangan dan penafian diri.

Empat tahun yang lalu pasangan lain yang anaknya yang berumur tiga tahun bernama Jihad digantung hukuman penjara kerana menghantarnya ke sekolah dengan t-shirt dengan slogan ‘Saya bom’ di hadapan dan ‘Lahir pada 9/11’ di belakang.

Undang-undang Perancis menyatakan bahawa mana-mana nama pertama boleh diberikan selagi ia tidak menentang kepentingan anak dalam kehidupan dewasanya kelak.

Tiga tahun yang lalu pasangan dengan nama keluarga Renault dilarang daripada memanggil Megane anak perempuan mereka, dan ada juga kes lain di mana ibu bapa cuba menamakan anak-anak mereka seperti Nutella dan Fraise.

Sumber : mirror.co.uk

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: