Suami Isteri Terpaksa Naik Turun Mahkamah Sebab Nama Anak Mereka….

Hikayat Dunia

Sepasang suami isteri di Perancis telah dilaporkan kepada pihak berkuasa dan terpaksa melalui prosiding mahkamah kerana cuba menamakan anak mereka sebagai “Jihad.”

Pasangan tersebut datang untuk mendaftar nama anak mereka yang dianggap sangat kontroversi di dewan bandar mereka berhampiran Toulouse selepas kelahiran anak mereka pada bulan Ogos.

Tetapi pegawai yang menguruskan pendaftaran nama tersebut dengan segera melaporkannya kepada pendakwa raya, yang kini sedang dalam perbicaraan menentang permohonan menggunakan nama itu di mahkamah keluarga kerana mengaitkan nama “Jihad” dengan keganasan.

Hakim kemudian yang akan mempunyai kuasa akhir untuk mengarahkan pasangan tersebut untuk memilih nama lain.

Suami dan isteri yang tidak mahu nama mereka disebarkan cuba pertahankan nama tersebut, menyatakan bahawa perkataan “Jihad” bukan bermakna Perang Suci, tetapi sebaliknya merujuk kepada usaha, perjuangan dan penafian diri.

Empat tahun yang lalu pasangan lain yang anaknya yang berumur tiga tahun bernama Jihad digantung hukuman penjara kerana menghantarnya ke sekolah dengan t-shirt dengan slogan ‘Saya bom’ di hadapan dan ‘Lahir pada 9/11’ di belakang.

Undang-undang Perancis menyatakan bahawa mana-mana nama pertama boleh diberikan selagi ia tidak menentang kepentingan anak dalam kehidupan dewasanya kelak.

Tiga tahun yang lalu pasangan dengan nama keluarga Renault dilarang daripada memanggil Megane anak perempuan mereka, dan ada juga kes lain di mana ibu bapa cuba menamakan anak-anak mereka seperti Nutella dan Fraise.

Sumber : mirror.co.uk

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: