BIADAP NYAMUK NI….ASYIK TARGET GIGIT AKU JE, ORANG LAIN TAK KENA PUN, WALHAL KELUAR SAMA-SAMA….INILAH 7 SEBABNYA…

Untitled-design-59_opt
Hikayat Dunia

Saya yakin bahawa anda geram bila selalu jadi target nyamuk, beberapa benjolan yang menjengkelkan yang muncul di seluruh tangan, kaki dan kadang-kadang wajah anda. Dan juga mungkin anda cuba dan membuat “X” untuk mencegah gatal-gatal atau menggunakan losyen. Adakah anda tahu perasaan itu?

Maksud saya, apa yang lebih menyakitkan hati daripada keluar dengan kawan-kawan dan menjadi satu-satunya yang akan digigit nyamuk? Nah, semuanya mempunyai penjelasan dan ternyata terdapat beberapa sebab untuk fenomena ini juga.

Oleh itu, jika teman anda dalam kumpulan anda sedang digigit oleh serangga maka ini adalah 7 alasan mengapa dan bagaimana anda dapat mengelakkannya daripada berlaku. Sila scroll terus ke bawah!

1. Karbon Dioksida

Ternyata nyamuk tertarik dengan karbon dioksida, jadi bernafaslah seperti biasa, jangan terburu-buru. Ini kebanyakannya boleh menjejaskan orang dengan jisim badan yang lebih besar atau wanita hamil.

1

 

2. Suhu Badan

Suhu badan boleh menjadi punca masalah anda sebenarnya. Oleh itu, jika anda berasa panas dan berpeluh sepanjang masa, ini mungkin yang menjemput makhluk penghisap darah ke leher anda. Oleh itu jangan lupa selalu bawa semburan serangga!

2

 

3. Jenis Darah

Kajian kecil menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jenis darah O adalah lebih kerap untuk digigit daripada orang yang mempunyai jenis darah A.

3

 

4. Kimia Bau

Menurut NCBI, sebilangan kecil orang boleh mengeluarkan bau yang mencadangkan jenis darah mereka. Oh!

4

 

5. Mikrob

Setiap orang mempunyai flora mikrob yang hidup di bawah kulit kita dan jika anda memikirkannya, kita hanya memakan kuman besar. Kombinasi flora dan mikrofon ini, menurut Jurnal, mungkin memberi kesan kepada berapa banyak nyamuk itu yang akan teringin “makan”.

5

 

6. Senaman

Anda tidak akan percaya ini tetapi orang yang bersenam lebih cenderung untuk menggigit kerana jumlah asid laktik yang diciptakan oleh kulit. Itu boleh meningkatkan suhu badan anda yang juga boleh menyebabkan anda digigit oleh nyamuk.

 

7. Beer

Kepada kaki-kaki parti di sini minta maaf ya, tapi meminum beer berkemungkinan besar akan menyebabkan kamu gatal2 pada waktu pagi karang. Mungkin sudah tiba masanya untuk kurangkan minuman tersebut demi kulit anda.

7

Sumber : Metdaan

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: