BIADAP NYAMUK NI….ASYIK TARGET GIGIT AKU JE, ORANG LAIN TAK KENA PUN, WALHAL KELUAR SAMA-SAMA….INILAH 7 SEBABNYA…

Untitled-design-59_opt
Hikayat Dunia

Saya yakin bahawa anda geram bila selalu jadi target nyamuk, beberapa benjolan yang menjengkelkan yang muncul di seluruh tangan, kaki dan kadang-kadang wajah anda. Dan juga mungkin anda cuba dan membuat “X” untuk mencegah gatal-gatal atau menggunakan losyen. Adakah anda tahu perasaan itu?

Maksud saya, apa yang lebih menyakitkan hati daripada keluar dengan kawan-kawan dan menjadi satu-satunya yang akan digigit nyamuk? Nah, semuanya mempunyai penjelasan dan ternyata terdapat beberapa sebab untuk fenomena ini juga.

Oleh itu, jika teman anda dalam kumpulan anda sedang digigit oleh serangga maka ini adalah 7 alasan mengapa dan bagaimana anda dapat mengelakkannya daripada berlaku. Sila scroll terus ke bawah!

1. Karbon Dioksida

Ternyata nyamuk tertarik dengan karbon dioksida, jadi bernafaslah seperti biasa, jangan terburu-buru. Ini kebanyakannya boleh menjejaskan orang dengan jisim badan yang lebih besar atau wanita hamil.

1

 

2. Suhu Badan

Suhu badan boleh menjadi punca masalah anda sebenarnya. Oleh itu, jika anda berasa panas dan berpeluh sepanjang masa, ini mungkin yang menjemput makhluk penghisap darah ke leher anda. Oleh itu jangan lupa selalu bawa semburan serangga!

2

 

3. Jenis Darah

Kajian kecil menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jenis darah O adalah lebih kerap untuk digigit daripada orang yang mempunyai jenis darah A.

3

 

4. Kimia Bau

Menurut NCBI, sebilangan kecil orang boleh mengeluarkan bau yang mencadangkan jenis darah mereka. Oh!

4

 

5. Mikrob

Setiap orang mempunyai flora mikrob yang hidup di bawah kulit kita dan jika anda memikirkannya, kita hanya memakan kuman besar. Kombinasi flora dan mikrofon ini, menurut Jurnal, mungkin memberi kesan kepada berapa banyak nyamuk itu yang akan teringin “makan”.

5

 

6. Senaman

Anda tidak akan percaya ini tetapi orang yang bersenam lebih cenderung untuk menggigit kerana jumlah asid laktik yang diciptakan oleh kulit. Itu boleh meningkatkan suhu badan anda yang juga boleh menyebabkan anda digigit oleh nyamuk.

 

7. Beer

Kepada kaki-kaki parti di sini minta maaf ya, tapi meminum beer berkemungkinan besar akan menyebabkan kamu gatal2 pada waktu pagi karang. Mungkin sudah tiba masanya untuk kurangkan minuman tersebut demi kulit anda.

7

Sumber : Metdaan

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: