Wanita Yang Memakai Jeans Koyak Sebagai Fesyen Wajib Diperkosa!!! Kata Peguam

Hikayat Dunia

 

Seorang peguam bernama Nabih al-Wahsh dari Mesir baru-baru ini membuat kemarahan di seluruh dunia selepas membuat komen yang sangat tidak peduli dan menyinggung perasaan pada rancangan panel TV.

Mereka membahaskan tentang draf undang-undang mengenai pelacuran apabila peguam mengejutkan bahawa wanita yang memakai pakaian yang mendedahkan seperti jeans yang dipotong harus diperkosa.

Peguam yang terkenal kerana sifat konservatifnya berkata,

“Adakah kamu gembira apabila anda melihat seorang gadis berjalan di khalayak ramai dengan separuh bahagian belakangnya terdedah untuk tatapan umum?

“Saya ingin tegaskan  bahawa apabila seorang gadis berjalan seperti itu, ia adalah tanggungjawab patriotik untuk melecehkan dia dan kewajipan rakyat negara untuk memperkosanya.”

Dia mengeluarkan kenyataan tegas itu di siaran  V kebangsaan.

Kenyataan keras ini dengan serta-merta membangkitkan kekecohan di studio di mana panel wanita yang lain mengecamnya kerana mengeluarkan kenyataan yang tidak masuk akal dan menindasnya.

Tidak menghairankan, Nabih juga mempertahankan kenyataannya dengan berkata, “Wanita yang benarkan dirinya didatangi kejahatan.”

Selepas siaran itu, Majlis Kebangsaan Mesir berkata ia akan membuat aduan terhadap Nabih dan saluran TV, Al-Assema.

“Semua ahli majlis mengutuk dan menguraikan kenyataan ini yang secara jelas menggalakkan rogol dan gangguan seksual,” katanya dalam satu kenyataan.

Belum lama dahulu, ibukota Mesir, Kaherah dinamakan sebagai ‘yang paling berbahaya’ bagi wanita pada satu kajian antarabangsa yang pertama.

Ada alasan yang sangat baik mengapa mereka mendahului carta itu, kerana satu kajian pada tahun 2008 menunjukkan bahawa 83 peratus wanita Mesir berkata mereka telah mengalami gangguan seksual, manakala 53 peratus lelaki dengan terang-terangan menyalahkan wanita kerana “mereka yang meminta’.

Para netizens Malaysia tidak kurang juga marah apabila mereka membaca berita itu.

“Ini adalah sembang kosong patriarkal! Lebih baik dia sembunyi dan kunci bilik dari dalam sebelum feminis dari seluruh dunia sampai kepadanya!

Sumber : WOB

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: