Kerana Nak Support Boyfriend Punya Pasal, Pelajar Didenda RM12K Kerana Curi Dan Jual Barang Kemas Ibu Angkat Sendiri

Hikayat Dunia

Seorang pelajar didenda RM12,000 oleh mahkamah majistret di sini hari ini kerana mencuri dan menjual jayanya ibu angkatnya bernilai RM5,305 untuk support teman lelakinya.

Nurul Aqilah Abdullah, 20, dari Tangga Batu, mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan membantu menyembunyikan harta curi ketika tuduhan dibacakan kepadanya di hadapan majistret Norina Maludin.

Pada pertuduhan pertama hingga ketiga, Aqilah dituduh membantu menyembunyikan harta curi dengan menjual kalung dicuri bernilai RM605, bangle bernilai RM1,250 dan kalung bernilai RM3,450, semuanya milik ibunya, Zalina Ramli, 40 berjumlah RM5,305 di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan.

Dia melakukan semua kesalahan di Tanjung Jewelers Enterprise pada 4 Apr, 8 Apr dan 10 April antara pukul 9 pagi hingga 5 petang pada tahun ini.

Mengikut fakta kes itu, ibu angkatnya menyedari bahawa beg barang kemas di lacinya hilang dan dihadapkan kepada anak angkatnya di rumah mereka pada 24 Jun.

Aqilah mengakui telah mencuri barang-barang kemas dan menjualnya ke kedai tukang emas dengan hasil penjualan barangan yang digunakan untuk teman lelakinya dan dirinya sendiri.

Ibu angkatnya membuat laporan dan menyebabkan tahanan Aqilah dan teman lelakinya, Muhammad Aidil Japri, 19, di sebuah rumah di Rumah Pangsa Seri Kubu, Jalan Kampung Empat pada 8 Sept.

Aqilah kemudian membawa polis ke kedai perhiasan dengan pemiliknya, Kang Hock Eng, 28 menyerahkan sembilan salinan penerimaan jualan dan memberitahu polis bahawa jeti itu telah dicairkan dan dijual semula.

Timbalan Pendakwa Raya Mazuin Hashim mendesak mahkamah untuk mengenakan hukuman penjara kerana Aqilah telah berulang kali mencuri jewelery milik keluarga angkatnya.

Aqilah, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman berat kerana dia masih muda dan menyatakan keinginannya untuk melanjutkan pengajiannya.

Norina kemudian menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM4,000 untuk setiap jumlah, jika gagal dalam tempoh enam bulan penjara.

Di mahkamah yang berasingan, Aqilah bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan harta curi sebelum majistret Mohd Firdaus Saleh.

Aqilah mendakwa percubaan terhadap tuduhan membantu menyembunyikan harta curi dengan menjual sepasang anting-anting, bangle dan rantai kaki bernilai RM2,590; bangle bernilai RM1,108; bangle bernilai RM600 dan gelang, sepasang anting-anting dan cincin bernilai RM4,500, semuanya berjumlah RM8,798.

Dia didakwa melakukan kesalahan di Tanjung Jewelers Enterprise antara 9 pagi pada 16 Mac dan 7 malam pada 25 Mac tahun ini.

Mohd Firdaus menetapkan ikat jamin RM8,000 untuk semua empat pertuduhan dan menetapkan 7 Dis untuk sebutan dan pelantikan peguam.

Kedua-dua denda dan jaminan gagal dibayar.

 

Sumber : NST

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: