Kerana Nak Support Boyfriend Punya Pasal, Pelajar Didenda RM12K Kerana Curi Dan Jual Barang Kemas Ibu Angkat Sendiri

Hikayat Dunia

Seorang pelajar didenda RM12,000 oleh mahkamah majistret di sini hari ini kerana mencuri dan menjual jayanya ibu angkatnya bernilai RM5,305 untuk support teman lelakinya.

Nurul Aqilah Abdullah, 20, dari Tangga Batu, mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan membantu menyembunyikan harta curi ketika tuduhan dibacakan kepadanya di hadapan majistret Norina Maludin.

Pada pertuduhan pertama hingga ketiga, Aqilah dituduh membantu menyembunyikan harta curi dengan menjual kalung dicuri bernilai RM605, bangle bernilai RM1,250 dan kalung bernilai RM3,450, semuanya milik ibunya, Zalina Ramli, 40 berjumlah RM5,305 di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan.

Dia melakukan semua kesalahan di Tanjung Jewelers Enterprise pada 4 Apr, 8 Apr dan 10 April antara pukul 9 pagi hingga 5 petang pada tahun ini.

Mengikut fakta kes itu, ibu angkatnya menyedari bahawa beg barang kemas di lacinya hilang dan dihadapkan kepada anak angkatnya di rumah mereka pada 24 Jun.

Aqilah mengakui telah mencuri barang-barang kemas dan menjualnya ke kedai tukang emas dengan hasil penjualan barangan yang digunakan untuk teman lelakinya dan dirinya sendiri.

Ibu angkatnya membuat laporan dan menyebabkan tahanan Aqilah dan teman lelakinya, Muhammad Aidil Japri, 19, di sebuah rumah di Rumah Pangsa Seri Kubu, Jalan Kampung Empat pada 8 Sept.

Aqilah kemudian membawa polis ke kedai perhiasan dengan pemiliknya, Kang Hock Eng, 28 menyerahkan sembilan salinan penerimaan jualan dan memberitahu polis bahawa jeti itu telah dicairkan dan dijual semula.

Timbalan Pendakwa Raya Mazuin Hashim mendesak mahkamah untuk mengenakan hukuman penjara kerana Aqilah telah berulang kali mencuri jewelery milik keluarga angkatnya.

Aqilah, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman berat kerana dia masih muda dan menyatakan keinginannya untuk melanjutkan pengajiannya.

Norina kemudian menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM4,000 untuk setiap jumlah, jika gagal dalam tempoh enam bulan penjara.

Di mahkamah yang berasingan, Aqilah bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan harta curi sebelum majistret Mohd Firdaus Saleh.

Aqilah mendakwa percubaan terhadap tuduhan membantu menyembunyikan harta curi dengan menjual sepasang anting-anting, bangle dan rantai kaki bernilai RM2,590; bangle bernilai RM1,108; bangle bernilai RM600 dan gelang, sepasang anting-anting dan cincin bernilai RM4,500, semuanya berjumlah RM8,798.

Dia didakwa melakukan kesalahan di Tanjung Jewelers Enterprise antara 9 pagi pada 16 Mac dan 7 malam pada 25 Mac tahun ini.

Mohd Firdaus menetapkan ikat jamin RM8,000 untuk semua empat pertuduhan dan menetapkan 7 Dis untuk sebutan dan pelantikan peguam.

Kedua-dua denda dan jaminan gagal dibayar.

 

Sumber : NST

 

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: