Anda Terdengar Gosip Mengenai Rakan Anda, Tapi Sebelum Anda Ceritakan Dengan Kawan Anda, Baik Buat Ini Terlebih Dahulu….

Image result for friend talking to a friend
Hikayat Dunia

Image result for talking to friend

Kadang-kadang bukan semua berita yang kita dengar itu betul. Sebelum anda bertanya atau berkemungkinan bakal menyakitkan hati rakan anda, ada baiknya anda menapis fakta tersebut sebelum dikeluarkan.

Ingat, kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang…

Seseorang pernah bertanya kepada Socrates:

Pemberitahu: Adakah anda tahu apa yang telah diberitahu oleh kawan saya tentang anda?

Socrates: Tunggu sebentar,Anda perlu menapis semua yang anda ingin katakan melalui tiga tapisan sebelum anda mengatakannya.’

Pemberitahu: Tiga tapisan?

Socrates: Yang pertama adalah penyaring kebenaran. Adakah anda pasti bahawa apa yang akan anda ceritakan kepada saya adalah benar?

Pemberitahu: Tidak, saya baru sahaja mendengarnya.

Socrates: Jadi anda tidak tahu sama ada ia benar atau tidak. Mari kita ke penapis kedua – tapisan kedua Adakah anda akan memberitahu saya sesuatu yang baik?

Pemberitahu: Tidak. Sebaliknya.

Socrates: Jadi, anda bercadang untuk memberitahu saya sesuatu yang tidak menyenangkan, tetapi anda tidak pasti sama ada benar atau tidak. Mari cuba penyaring ketiga – penyaring kegunaan. Adakah saya perlu mendengar apa yang ingin saya sampaikan kepada saya?

Pemberitahu: Tidak, tidak perlu.

Socrates: Baiklah, kalau begitu maksudnya ‘apa yang bakal anda ceritakan kepada saya tidak benar, baik atau perlu. Jadi kenapa susah payah nak menceritakannya sama sekali?

 

Sumber : Pelbagai

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: