Anda Terdengar Gosip Mengenai Rakan Anda, Tapi Sebelum Anda Ceritakan Dengan Kawan Anda, Baik Buat Ini Terlebih Dahulu….

Image result for friend talking to a friend
Hikayat Dunia

Image result for talking to friend

Kadang-kadang bukan semua berita yang kita dengar itu betul. Sebelum anda bertanya atau berkemungkinan bakal menyakitkan hati rakan anda, ada baiknya anda menapis fakta tersebut sebelum dikeluarkan.

Ingat, kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang…

Seseorang pernah bertanya kepada Socrates:

Pemberitahu: Adakah anda tahu apa yang telah diberitahu oleh kawan saya tentang anda?

Socrates: Tunggu sebentar,Anda perlu menapis semua yang anda ingin katakan melalui tiga tapisan sebelum anda mengatakannya.’

Pemberitahu: Tiga tapisan?

Socrates: Yang pertama adalah penyaring kebenaran. Adakah anda pasti bahawa apa yang akan anda ceritakan kepada saya adalah benar?

Pemberitahu: Tidak, saya baru sahaja mendengarnya.

Socrates: Jadi anda tidak tahu sama ada ia benar atau tidak. Mari kita ke penapis kedua – tapisan kedua Adakah anda akan memberitahu saya sesuatu yang baik?

Pemberitahu: Tidak. Sebaliknya.

Socrates: Jadi, anda bercadang untuk memberitahu saya sesuatu yang tidak menyenangkan, tetapi anda tidak pasti sama ada benar atau tidak. Mari cuba penyaring ketiga – penyaring kegunaan. Adakah saya perlu mendengar apa yang ingin saya sampaikan kepada saya?

Pemberitahu: Tidak, tidak perlu.

Socrates: Baiklah, kalau begitu maksudnya ‘apa yang bakal anda ceritakan kepada saya tidak benar, baik atau perlu. Jadi kenapa susah payah nak menceritakannya sama sekali?

 

Sumber : Pelbagai

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: