[AWAS] Ayah Dapat Rasakan Ada Sesuatu Tak Kena Lalu Rampas iPad Anak Perempuannya. Apa yang Dia Temui Amatlah Mengejutkan!!!

Hikayat Dunia

Internet telah membuat pengaruh yang lebih menakutkan dan sukar daripada sebelumnya. Pada zaman dahulu, anda boleh mengawasi anak-anak anda dan bertemu rakan-rakan mereka supaya anda tahu siapa mereka menghabiskan masa dengan mereka. Sekarang, banyak kanak-kanak berkomunikasi di internet, dan bahkan mereka mungkin tidak tahu siapa yang mereka sedang bercakap.

Scott Jenkins adalah ayah kepada dua orang anak perempuan dan sentiasa berusaha untuk berwaspada terhadap apa yang mereka lakukan dan yang mereka bicarakan. Baru-baru ini, dia mendapati yang walaupun ibu bapa yang waspada pun kadang2 boleh terlepas pandang beberapa perkara yang menakutkan.

 

Pertarungan lima tahun yang lalu, Scott mula melihat beberapa perubahan pada anak perempuannya yang lebih tua, Haylee. “Dia mula menjadi rahsia dan licik,” katanya.

Scott berkata, dia kerap memeriksa aplikasinya dan aplikasi pemesejan anak perempuannya dan menyedari kelewatan masa pelik, tetapi tiada apa yang berlaku. Suatu malam, walaupun dia mempunyai perasaan yang lucu dan membuat keputusan dia perlu segera memeriksa iPad. Apa yang ditemuinya membuatkan dia terkejut.

Di dalamnya , ada mesej sekumpulan “sahabat” dalam talian yang share gambaran provokatif terhadap anak perempuannya. Scott tahu ada sesuatu yang tidak kena.

“Ia bermula dengan gambar, imej yang dipersoalkan, tidak sesuai untuk seorang gadis umurnya, dan pose seksi meletakkan bendera merah saya terbakar,” katanya. “Jadi saya menggali menjadi pemburu, memeriksa segala-galanya dalam semua akaunnya.”

Scott tahu Haylee telah bercakap dengan seorang budak lelaki berusia 15 tahun bernama Bruce yang telah memperkenalkan beberapa “kawan” lain ke dalam bulatan media sosial. Bruce sebenarnya seorang budak lelaki yang tidak bersalah yang hanya berseronok bertemu dengan orang dalam talian – dia tidak tahu dia sebenarnya sebahagian daripada sesuatu yang lebih jahat.

Dalam penggaliannya, Scott mendapati bahawa empat daripada “kawan” dalam kumpulan dalam talian sebenarnya lelaki dewasa. Marah, dia mengalihkan apa yang dia tahu – serta akses kepada semua teknologi mereka – kepada Jabatan Polis Portasi Pasukan Petugas Cyber.

Tujuh bulan kemudian, dia mendapat panggilan yang membuatkannya sejuk:

“Encik. dan Puan Jenkins, adakah anda dan keluarga anda boleh datang ke balai polis secepat mungkin? ”

 

Apabila mereka tiba, seorang detektif menjelaskan bahawa Bruce adalah seorang “peninjau” untuk memikat gadis-gadis muda ke dalam bulatannya sebagai bakal mangsa untuk  dipilih lelaki ini. Bruce mempunyai lebih daripada 2,000 pengikut muda dari seluruh dunia, dan tidak seorang pun daripada mereka menyedari bahawa mereka telah disasarkan sebagai bakal mangsa pemerdagangan manusia.

“Gadis cantik saya mungkin menjadi mangsa raksasa ini,” kata Scott, “dia dengan cepat mendekati pertemuan (dalam kata-kata beliau), dan saya takut saya tidak pernah melihat anak perempuan saya lagi.”

Scott berkata dia berkongsi cerita keluarganya dengan harapan ia akan menakutkan ibu bapa yang lain dan meyakinkan mereka supaya lebih berhati-hati ketika datang ke ‘kehadiran dalam talian mereka’.

“Saya harap ini mencetuskan rasa takut di hati setiap orang daripada kamu,” tulisnya. “Check akaun anak anda, tanya soalan, dan selalu nasihat mereka agar jangan ada ‘kawan’ yang mereka tidak tahu.

Kebanyakan anak-anak dan remaja masih polos – mereka tidak akan pernah membayangkan bahawa seseorang yang mereka sedang bercakap dalam talian bukanlah orang yang mereka fikir. Mereka memerlukan ibu bapa mereka menonton mereka, melindungi mereka dari bahaya yang tidak diketahui yang terletak di sisi lain skrin mereka.

“Sukar untuk membuat anak anda selamat,” kata Scott. “Jika anda tidak tahu atau memahami apa yang perlu dicari atau bagaimana untuk memantau penggunaan media sosial anak anda, maka tanya seseorang yang melakukannya, seseorang yang anda rasa anda boleh percaya dengan kehidupan anak anda.”

“Ini bukan masalah orang lain,” tambahnya, “ini, di sini, sekarang, dan benar seperti air mata yang saya surut kerana tidak bersalah yang dicuri dari anak perempuan saya.”

 

Sumber : Pelbagai

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: