Tiba Giliran Malaysia Pula ‘Claim’ Bila Indonesia Umum ‘National Costume’ Miss Universe Tema Orang Utan

Hikayat Dunia

Setelah  isu dress nasi lemak Miss Universe Malaysia semakin reda diperdebatkan sesama rakyat Malaysia, netizen Malaysia dan Indonesia kembali berbalah apabila ratu cantik negara seberang itu memperkenalkan pakaian kebangsaannya untuk pertandingan berkenaan.

Indonesia mengambil orang utan sebagai tema kepada kostum mereka dan menamakannya ‘Warrior of Orang Utan’. Ini sekaligus membuatkan netizen Malaysia ‘mengambil peluang’ memulang paku buah keras kepada Indonesia yang sebelum ini mendakwa Malaysia mencuri budaya kuda kepang sebagai budaya sendiri.

Malaysia ada dua pakaian kebangsaan tahun ini di Miss Universe

Ada netizen berpendapat pertandingan Miss Universe tahun ini Malaysia ‘menghantar’ dua wakil bagi acara ‘national costume’ iaitu dress nasi lemak dan pahlawan orang utan kerana kedua-duanya adalah berasal dari negara ini.

Indonesia maling curi maskot negara orang

Untuk rekod, Malaysia menggunakan orang utan sebagai maskot ketika menjadi tuan rumah bagi Sukan Komanwel 1998. Secara tidak langsung, Malaysia telah terlebih dahulu ‘mengambil’ orang utan sebagai hak milik negara ini.

Sama dengan pakaian pahlawan etnik Iban di Sarawak

Pakaian yang diperagakan ratu Indonesia itu juga mempunyai persamaan yang jelas dengan pakaian pahlawan suku kaum Iban di Sarawak. Persamaannya jelas ketara di bahagian hiasan kepala dan perincian manik berwarna-warna yang dipakai.

Persoal tindakan Indonesia pelihara orang utan

Dunia pernah digemparkan dengan berita orang utan yang menjadi mangsa pelacuran di Kalimantan Tengah, Indonesia pada 2003. Menggunakan istilah ‘pahlawan’ sudah tentunya begitu bercanggah dengan insiden berkenaan.

 

Pantang menyerah kalah, netizen Indonesia mengatakan orang utan sebenarnya wujud di Pulau Kalimantan yang sebahagian besarnya merupakan wilayah Indonesia.

 

Jadi apa pandangan anda? Wajarkah Indonesia menggunakan orang utan sebagai identiti mereka?

Sumber: Pageanthology

 

Auto Draft
Hikayat Dunia
Telur Misteri. Apabila telur ini menetas, alangkah terkejut apabila melihat rupanya – rupanya…

Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan. Pemuda ini menemui satu spesies unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati …

Hikayat Dunia
‘Memang Saya Akan Mengelak Kalau Nampak Dia’ – Jihan Pernah Kena ‘Sound Tepek’ Dengan Kak Zai..

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai status yang telah dimuatnaik oleh pengkritik fesyen, Zaihani Mohd Zain yang mendapat pelbagai kecaman bukan sahaja dari netizen malah artis- artis di Malaysia. Walaubagaimanapun, pengkritik terbabit yang lebih dikenali sebagai Kak Zai telah memohon maaf kepada semua pihak. Menerusi temubualnya bersama Astro Gempak, …

Image result for selebriti yang pernah menjadi guru
Hikayat Dunia
6 Selebriti TOP Malaysia Ini Pernah Bergelar ‘CIKGU’! Pelakon Jelita No.3 Memang Tak Sangka Sangat!

Bergelar seorang pendidik adalah satu pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu dan membimbing seseorang itu sehingga menjadi individu yang berjaya. Bersempena dengan sambutan Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun, berikut kami kongsikan selebriti yang pernah bergelar pendidik: 1. Ana Rafali Peserta Gema Gegar Vaganza ini merupakan seorang …

%d bloggers like this: