Tiba Giliran Malaysia Pula ‘Claim’ Bila Indonesia Umum ‘National Costume’ Miss Universe Tema Orang Utan

Hikayat Dunia

Setelah  isu dress nasi lemak Miss Universe Malaysia semakin reda diperdebatkan sesama rakyat Malaysia, netizen Malaysia dan Indonesia kembali berbalah apabila ratu cantik negara seberang itu memperkenalkan pakaian kebangsaannya untuk pertandingan berkenaan.

Indonesia mengambil orang utan sebagai tema kepada kostum mereka dan menamakannya ‘Warrior of Orang Utan’. Ini sekaligus membuatkan netizen Malaysia ‘mengambil peluang’ memulang paku buah keras kepada Indonesia yang sebelum ini mendakwa Malaysia mencuri budaya kuda kepang sebagai budaya sendiri.

Malaysia ada dua pakaian kebangsaan tahun ini di Miss Universe

Ada netizen berpendapat pertandingan Miss Universe tahun ini Malaysia ‘menghantar’ dua wakil bagi acara ‘national costume’ iaitu dress nasi lemak dan pahlawan orang utan kerana kedua-duanya adalah berasal dari negara ini.

Indonesia maling curi maskot negara orang

Untuk rekod, Malaysia menggunakan orang utan sebagai maskot ketika menjadi tuan rumah bagi Sukan Komanwel 1998. Secara tidak langsung, Malaysia telah terlebih dahulu ‘mengambil’ orang utan sebagai hak milik negara ini.

Sama dengan pakaian pahlawan etnik Iban di Sarawak

Pakaian yang diperagakan ratu Indonesia itu juga mempunyai persamaan yang jelas dengan pakaian pahlawan suku kaum Iban di Sarawak. Persamaannya jelas ketara di bahagian hiasan kepala dan perincian manik berwarna-warna yang dipakai.

Persoal tindakan Indonesia pelihara orang utan

Dunia pernah digemparkan dengan berita orang utan yang menjadi mangsa pelacuran di Kalimantan Tengah, Indonesia pada 2003. Menggunakan istilah ‘pahlawan’ sudah tentunya begitu bercanggah dengan insiden berkenaan.

 

Pantang menyerah kalah, netizen Indonesia mengatakan orang utan sebenarnya wujud di Pulau Kalimantan yang sebahagian besarnya merupakan wilayah Indonesia.

 

Jadi apa pandangan anda? Wajarkah Indonesia menggunakan orang utan sebagai identiti mereka?

Sumber: Pageanthology

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: