KEJAM! Bunuh 3 Kekasih Termasuk Suami Sendiri, ‘Janda Hitam’ Akhirnya “Dihukum Mati!”

Hikayat Dunia

Bunuh 3 Lelaki Termasuk Suami, Janda ‘Hitam’ Chisako Kakehi dari Jepun Dihukum Mati (JIJI PRESS / AFP)

 

Kyoto – Mahkamah Jepun menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang perempuan berstatus jutawan. Namun, kekayaan yang diperolehinya itu bukanlah dengan cara yang baik, tetapi dengan cara yang amat ‘kejam’.

Sumber-sumber hartanya diperolehi dengan cara menjerat kekasih-kekasihnya yang merupakan warga tua yang kaya, memaksa mangsa meminum racun. Setelah semuanya meninggal, ia mendapatkan insuran jutaan Yen dan sejumlah harta lainnya. Dan kerana itulah beliau diberi nama jolokan ‘janda hitam’ (black widow).

Bunuh 3 Pria Termasuk Suami, Janda 'Hitam' Jepang Divonis Mati

Jolokan ‘janda hitam’ yang disandangnya diinspirasi dari labah-labah betina yang membunuh pasangannya setelah mengawan.

Pengadilan Distrik Kyoto menjatuhkan hukuman mati ke atas Chisako Kakehi, nama wanita tersebut. Hukuman maksimum tersebut dijatuhkan atas kes pembunuhan tiga orang, termasuk suami pelaku sendiri.

Perempuan 70 tahun itu juga didakwa melakukan cubaan membunuhan terhadap orang lain.

Kakehi terkenal kerana tindakan kejamnya, menggunakan racun sianida untuk menghantar warga tua ke akhirat, lalu merampas harta yang ditinggalkan mendiang.

“Terdakwa membuat korban minum senyawa sianida, dengan niat membunuh, dalam keempat kes tersebut,” kata Hakim Ayako Nakagawa, seperti dipetik dari The Guardian pada Selasa (7/11/2017)

Hakim Nakagawa menolak bantahan peguambela yang mengatakan, Kakehi tidak boleh dipertanggungjawabkan kerana mengalami penyakit ‘demensia’.

Jaksa mengatakan bahwa Kakehi membunuh mangsa2 tersebut setelah mangsa menjadikan beliau sebagai penerima manfaat dari insuran nyawa yang nilainya mencecah jutaan dolar.

Kakehi dilaporkan mengumpulkan satu billion Yen atau US$ 8,8 juta selama lebih dari 10 tahun, namun kemudian kehilangan sebagian besar wangnya dalam pelaburan saham yang gagal.

Dia memiliki hubungan dengan banyak lelaki, dan kebanyakan sudah berumur atau menghidap penyakit. Kakehi mencari calon korban melalui agensi temu janji, di mana dia dilaporkan mensyaratkan bahwa calon pasangan yang berminat dengannya harus kaya dan tidak memiliki anak.

Kakehi, yang juga dikenal sebagai “The Poison Lady”, dikatakan telah menyimpan beberapa sianida di pot tanaman yang kemudian dibuangnya.

Racun tersebut ditemukan di dalam tubuh sekurangnya dua orang yang mempunyai hubungan peribadi dengannya dan polis melaporkan menemui sisa sianida di dalam sampah di rumahnya di Kyoto.

Mereka juga menemukan perlengkapan untuk mengendallikan ubat-ubatan dan buku-buku perubatan di sebuah apartment lain miliknya di selatan Kyoto.

Kakehi pada awalnya enggan bersuara semasa perbicaraannya pada bulan Jun, namun kemudian mengejutkan mahkamah dengan mengakui membunuh suami keempatnya pada tahun 2013.

“Saya membunuhnya… karena dia memberi wanita lain puluhan juta yen tapi tidak memberi saya sesen pun,” katanya kepada pengadilan, menurut Jiji Press.

Terdakwa sebelumnya mengatakan kepada hakim bahwa dia bersedia untuk digantung.

“Bahkan jika saya dihukum besok, saya akan mati tersenyum,” kata Kakehi kepada hakim.

Namun pihak peguambelanya dilaporkan merancang untuk membuat rayuan ke makhkamah yang lebih tinggi.

Janda Hitam Lain di Jepun

Membunuh 3 pria demi uang, Kanae Kijima dituduh sebagai janda hitam

Membunuh 3 pria demi uang, Kanae Kijima dituduh sebagai janda hitam (AFP/Japan Focus)

Kakehi bukanlah janda hitam pertama yang dijatuhi hukuman mati. Sebelum itu seorang lagi black widow dari  Sakura bernama Kanae Kijima.

Wanita itu juga dikatakan kuat merayu dan memikat tiga lelaki yang berusia 41, 53, dan 80 lewat dunia maya pada 2009 lalu.

Setelah kopi darat di area Tokyo, pelaku pun membunuh para mangsanya. Awalnya Kijima secara diam-diam memberikan pil tidur, lalu ia membakar briket arang untuk menghasilkan karbon monoksida.

Tiga lelaki malang tersebut ditemui mati dengan cara yang sama: tercekik karbon monoksida saat tak sedarkan diri.

Pembunuhan ketiga korban dilakukan Kijima — yang pernah dua kali menikah — dalam jangka waktu lapan bulan pada 2009.

Para peguambelanya menepis dakwaan pendakwaraya dengan mengatakan bahawa ketiga mangsa itu mungkin mati akibat bunuh diri.

Namun pihak pendakwaraya dengan berdasarkan pada bukti-bukti yang ada percaya pelaku telah membunuh mangsa2 tersebut agar tidak perlu membayar kembali wang yang telah diberikan kepadanya.

Pengadilan pada tahun 2012 memutuskan Kijima terbukti bersalah dan menjatuhkan hukuman mati. Hakim memutuskan tak ada ruang baginya untuk mendapatkan hukuman yang lebih ringan.

Keputusan tersebut mendapat sokongan daripada orang ramai. Kes tersubutu telah mendapat liputan yang meluas. Lebih dari 1.000 orang hadir dan berebut mendapatkan kerursi di ruang mahkamah yang jumlahnya hanya 50 orang untuk menyaksikan keputusan perbicaraan

Baru-baru ini, Mahkamah Agung Jepun menjatuhkan hukuman mati atas Kanae Kijima.

Mahkamah tertinggi Jepun memutuskan, tertuduh bersalah membunuh Takao Terada (53), Kenzo Ando (80), dan Yoshiyuki Oide (41).

Kijima, yang menulis blog di sel tahanannya telah mamuat naik status pada Khamis 13 April 2017. “Aku berharap bisa menemuimu lagi, di suatu sempat, pada suatu ketika,” tulisnya..

Sumber

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: