MENGAGUMKAN!!! Budak 13 tahun membina rumah mininya sendiri di belakang rumah ibubapanya, lihat dalamanya dan anda pasti ternganga!

Hikayat Dunia

Kebanyakan pelajar sekolah menengah mungkin mempunyai beberapa perkara lain di fikiran mereka selain membina rumah. Tetapi Luke Thill, yang berumur 13 tahun dari Dubuque, Iowa, tidak seperti mana-mana budak sekolah menengah lain yang pernah anda lihat sebelumnya.

Anak lelaki berbakat dan proaktif ini telah membuat rumah kecilnya sendiri – di halaman belakang ibu bapanya.

Projek itu membelanjakan kira-kira $ 1,500 USD – dan kini Luke hidup dalam impiannya di pondok kecilnya.

Ayo masuk dan lihat apa yang kelihatan di dalamnya.

Saya fikir ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa Luke tidak seperti kebanyakan rakannya yang berumur 13 tahun. Dalam zaman iPads, telefon pintar, alat dan X-Box, lelaki muda ini memutuskan untuk terus sibuk dengan cara yang lebih ‘old-skool. Seperti yang diterangkan di saluran YouTubenya, keinginannya untuk membina sebuah rumah kecil berkembang dengan rasa bosan pada musim panas lepas.

Selepas beberapa kajian yang teliti, Lukas mempunyai idea yang baik tentang bagaimana dia akan meneruskan rancangannya.

 

Ia mengambil masa kira-kira satu tahun untuk mendapatkan wang dan bahan yang diperlukannya untuk membina rumah itu. Lukas membuat kerja part time tebas rumput, memulakan dana dalam talian dan menjalankan tugas untuk sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan di kawasan kejiranan untuk menghasilkan wang.

Lukas juga berkawan seorang juruelektrik yang membantu dia memasang elektrik sebagai pertukaran untuk Luke membersihkan garajnya, contohnya.

Lukas menggunakan kira-kira 75 peratus bahan kitar semula, kebanyakannya adalah perkara yang tersisa daripada rumah neneknya. Pintu depan rumah itu adalah hadiah dari kawan pakciknya.

Rumah kecil itu bersaiz 89 kaki persegi dan panjangnya 10 kaki dan lebar 5 1/2 kaki, dilengkapi dengan elektrik tetapi belum ada paip, jadi belum ada air atau bilik mandi … lagi.

“Saya suka stail minimalism,” katanya kepada The Des Moines Register. “Dan saya mahu mempunyai rumah tanpa perjanjian gadai yang besar.”

Luke telah membuat beberapa klip video dan menyiarkannya di internet, di mana dia bercakap tentang projeknya kerana ramai yang makin ingin tahu tentang rumah kecil itu.

Seperti yang anda boleh bayangkan, Luke juga mendapat bantuan daripada ibu bapanya, baik secara kewangan maupun dengan bangunan itu sendiri.

Tetapi ayah Greg memastikan bahawa ia akan menjadi tanggungjawab Lukas sendiri untuk membayar sebahagian besar projeknya dan juga membina sebahagian besarnya sendiri.

“Ini adalah peluang untuk kanak-kanak melakukan sesuatu yang lebih bermakna daripada bermain video game atau sukan,” kata Greg kepada The Des Moines Register. “Ia mengajar erti kehidupan.”

Rumah ini adalah sebuah oasis untuk remaja : di mana anda boleh bersantai dan halepak . Ia mempunyai microwave, TV dan loteng dengan katil. Malah ada barbeku dan bunga di belakang.

Lukas biasanya melakukan kerja rumahnya selepas sekolah di rumah barunya dan beberapa malam sepanjang minggu dia tidur di sana.

Lukas sudah mempunyai aspirasi untuk membina rumah lain – yang sedikit lebih besar apabila dia memulakan pengajian kolej. Dia juga berharap dapat memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengikuti mimpi mereka:

“Saya mahu menunjukkan yang remaja seperti kita mampu untuk membina rumah pada usia ini,” katanya dalam salah satu videonya.

Kita boleh nampak betapa bangganya dia dengan projeknya di bawah.

 

Cerita Lukas adalah contoh hebat tentang apa yang dapat dicapai oleh anak muda dengan matlamat yang jelas, etika dan sokongan yang kuat dari keluarga.

Saya sangat kagum dengan rumah budak kecil ini – saya tidak keberatan mempunyai rumah yang sama di halaman belakang rumah saya!

 

Sumber : Newsner

 

 

 

budak hampir kemalangan
Hikayat Dunia
Seorang Ibu Tidak Sedar Anaknya Tercampak KELUAR..

Kecuaian pasangan suami isteri yang tidak menyedari bayi mereka tercampak keluar dari kereta mengundang pelbagai reaksi netizen di media sosial, lapor Daily Mail. Dalam kejadian yang berlaku pada 20 April lalu di Changzhou, wilayah Jiangsu juga dirakam kamera litar tertutup (CCTV). Bayi berusia 10 bulan yang diletakkan di car seat …

Hikayat Dunia
Rahsia Turun 16KG Sebulan, Gadis Ini Elak Ambil 2 Makanan Saja..!

Turun berat badan 16kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim. Tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal dia nekad membuat perubahan. Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan. Hai girls. Hari …

Hikayat Dunia
Ramai Tidak Akan Percaya Dengan Apa Yang Dilihat, Inilah Pemandu Yang Mempunyai Skill Tahap Dewa..!

Wow.. wow..!! Hebat betul lar brader nie dapat buat cam ni. Tidak takut jatuh ker?Sedikit info mengenai pemandu lori: Pemandu lori merupakan mereka yang menyediakan perkhidmatan penting kepada masyarakat perindustrian dengan mengangkut barangan siap dan bahan mentah ke atas tanah, biasanya ke dan dari pusat pengilangan, pusat runcit dan pengedaran. …

%d bloggers like this: