Wanita berusia 56 tahun ini telah membunuh perogol anak perempuannya – dan tidak dikenakan hukuman penjara.

Hikayat Dunia

Pada 2 September, seorang wanita di Afrika Selatan diberitahu oleh seorang rakan bahawa anak perempuannya sedang dirogol di sebuah rumah kosong di kampung Qumbu.

Ibu berusia 56 tahun itu terus bergegas ke rumahnya, dan terkejut melihat anak perempuannya dirogol oleh tiga orang lelaki sekaligus.

Dia meraih pisau dan mula menikam ketiga-tiga perogol itu bertalu-talu untuk menyelamatkan anak perempuannya, menurut Times Live.

Salah seorang lelaki meninggal akibat kecederaan akibat serangan pisau, dan ibu menghadapi dakwaan pembunuhan dan cubaan pembunuhan.

Kes itu mendapat perhatian besar di Afrika Selatan dan juga media antarabangsa, dan ibu itu tidak lama lagi mencipta “Lion Mama”.

Ramai yang bersimpati dan menunjukkan sokongan kepada ibu, dan kempen crowdfunding dilancarkan untuk menampung kos undang-undang wanita yang hampir $ 10,000.

“Dia masih perlu pergi untuk mendapatkan nasihat trauma untuknya dan anak perempuannya. Kami telah memindahkan wang yang dibayar kepada kami untuk kesejahteraannya, “kata peguam ibu kepada Times.

Mahkamah Majistret Lady Frere mengumumkan bahawa ‘Lion Mama’ itu tidak akan dikenakan dakwaan membunuh. Dua lelaki lain yang dituduh merogol telah ditangkap dan sedang menunggu pendakwaan.

Mengulas beratus-ratus penyokongnya di luar mahkamah, ibu itu berkata dia tersentuh dengan sokongan orang ramai.

“Saya berasa seperti seekor babun tua yang langsung tidak mempunyai kawan, tetapi hari ini anda menunjukkan saya yang saya tidak bersendirian. Terima kasih, “katanya.

Ibu ini telah melakukan apa yang dia rasa perlu dilakukan untuk menyelamatkan anaknya daripada keganasan yang sedang berlaku.

Apakah pendapat anda tentang keputusan mereka untuk tidak menghantarnya ke penjara?

 

Sumber : Newsner

Hikayat Dunia
“Handsomenya Macam Daddy Dia” – Walaupun Baru Berusia 7 Tahun, Ramai Puji Anak Lelaki Eizlan Yusof Kacak Macam Bapanya.

Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof sememangnya diketahui mempunyai wajah tampan meskipun usianya kini sudah mencecah 46 tahun. Sejak dari tahun 1990-an, ramai yang kagum dan juga memuji kekacakan aktor ini. Tak keterlaluan juga jika dikatakan makin lama makin berseri wajah Eizlan Yusof. Dalam pada itu, ramai yang tidak tahu Eizlan …

Hikayat Dunia
Inilah Sebab Sebenar Mengapa Eira Syazira Sekeluarga Mengambil Keputusan Berpindah Ke Jakarta..

Diam-diam ubi berisi, begitulah yang boleh diibaratkan aktiviti pelakon Eira Syazira. Menerusi penjelasannya baru-baru ini dalam sidang media, dia akan menetap di Jakarta bagi melebarkan lagi sayap di sana. Malah perkara tersebut turut mendapat sokongan suaminya, Azad Jasmin. “Biarpun suami dan anak-anak ikut serta, tetapi meninggalkan keluarga dan tanah air …

Hikayat Dunia
Kenapa Allahyarham Tan Sri P. Ramlee butakan watak ‘Kassim Selamat’? Rupanya ini sebab yang mengejutkan..!!

Hari ini genap usia 89 tahun hari kelahiran Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang terus dikenang dalam memberi sumbangan besar pada industri seni nusantara. Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi. Bagi peminat …

%d bloggers like this: